ABD’nin ‘kimyasal’ endişesi artıyor

ABD’nin ‘kimyasal’ endişesi artıyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO’nun Türkiye’ye yollayacağı Patriotların sadece tedbir seviyesinde kalmasını umduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise istihbarat örgütlerinin “Çaresiz kalan Esed rejimi, kimyasal silahlara başvurabilir.” değerlendirmesine değinerek tehdidin her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

Dünyanın en etkili savunma ittifakı NATO, Türkiye’ye tarihinde 3. defa Patriot savunma sistemleri gönderme kararı alırken, durumu gittikçe ümitsizleşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in kimyasal silah kullanma ihtimalinin her geçen gün arttığı değerlendirmesi yapılıyor.
NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Patriotların sadece tedbir seviyesinde kalmasını umduğunu vurguladı. Aynı saatlerde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise son derece endişeli tonda açıklama ve uyarılar yaptı. ‘Çaresiz’ Esed’in kimyasal silahlara müracaat edebileceği endişesinin her geçen gün arttığını vurgulayan Clinton, bu silahların kontrolsüz grupların eline geçme ihtimalinin de bulunduğunu açıkladı. Kimyasal silahların kullanımının ‘kırmızı çizgi’ olduğunun altını çizen Clinton, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Suriyeli yetkililerin kesinlikle sorumlu tutulacakları uyarısı yaptı.

Zaman’a konuşan NATO yetkilileri, İttifak’ta son zamanlarda yoğun olarak kimyasal silah tehdidinin konuşulduğuna, Türkiye’ye Patriot gönderme kararında Esed’in bu silahları kullanabileceği istihbaratının etkili olduğuna işaret ediyor.
Davutoğlu, NATO onayının ardından Türkiye’de kaç Patriot bataryasının nerelere mevzilendirileceğinin askerî ihtiyaçlara ve İttifak’ın imkânlarına göre ve optimum şekilde daha sonra belirleneceğini anlattı. Amerikan basını ise NATO yetkililerinin şu an Türkiye’de 10 potansiyel alanla ilgili araştırma yaptıklarını, her bir alanın bir ya da birkaç batarya tarafından korunacağını yazdı. NATO yetkililerine dayandırılan haberlerde İttifak’ın çok sayıda Patriot bataryası olmadığı için daha az alanın korunacağı iddia edildi. İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye’ye 6 batarya ve 300-400 asker gönderileceğini savundu.
Ankara ise Patriot sistemlerinin esprisinin ‘caydırıcılık ve dayanışma’ mesajlı olduğunu belirtiyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve Patriot gönderecek üç ülkeden biri Almanya’nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptıkları açıklamalarda Esed’i Türkiye’ye yönelik herhangi bir düşmanca tavır içinde olmama konusunda uyarmışlardı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN KULLANILACAK MI?

NATO ve Türkiye, Patriotların tamamen savunma amaçlı olarak Suriye sınırına mevzilendirileceklerini ifade etmesine rağmen Batı basınında aynı sistemin hızla uçuşa yasak bölge oluşturmak için de kullanılabileceği iddia ediliyor. Türkiye’ye yeni yılda ulaşması beklenen Patriotların NATO’nun talebi üzerine Suriye sınırında 25 kilometrelik uçuşa yasak bölgeler ihdas edebileceği ve Patriotların hem füzelere hem de savaş uçaklarına karşı aynı etkinlikte kullanılabildiğine işaret ediliyor. NATO, 1991 ve 2003’teki Körfez savaşlarında Türkiye’ye Patriot savunma sistemleri göndermiş, kullanılmayan bataryalar daha sonra geri gönderilmişlerdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.