ABD’li senatörlerden F-16 çağrısı: Türkiye, Finlandiya ve İsveç’e onay verene kadar satış ertelensin

ABD’li senatörlerden F-16 çağrısı: Türkiye, Finlandiya ve İsveç’e onay verene kadar satış ertelensin

AKP hükümetinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine onay vermemesine tepki gösteren 29 ABD’li senatör, Başkan Joe Biden’a mektup yazarak, Türkiye’ye F-16 satışının onay verilene kadar ertelenmesi çağrısında bulundu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine Türkiye’nin onay vermemesi, Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri de etkiliyor. Türkiye, ABD yönetiminden “İsveç ve Finlandiya konusunun F-16 satışını etkilemeyeceğine dair güvence aldığını” açıklasa da, ABD’li yetkililer İsveç ve Finlandiya konusunda Türkiye’ye baskı uygulanması için F-16 uçaklarının kullanılmasını istiyor.

ABD’de her iki siyasi partiden senatörler, Başkan Joe Biden’a mektup yazarak Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı onaylanana kadar ertelenmesi çağrısında bulundu.

DEMOKRAT VE CUMHURİYETÇİ SENATÖRLER

BBC’nin haberine göre 29 Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör Biden’a yazdıkları mektupta, iki İskandinav ülkesinin Ankara’nın öne sürdüğü şartları yerine getirmek için “tam ve iyi niyetli çaba” içinde olduklarını yazdı. Senatörler, “NATO’ya katılım protokolleri Türkiye tarafından onaylandıktan sonra Kongre, F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirebilir. Ancak bunun yapılmaması, bu satışın sorgulanmasına neden olur” dediler.

Kongre bu mektupla ilk kez Türkiye’ye F-16 satışını iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılımıyla doğrudan ve açıkça ilişkilendirmiş oldu.