AB’den İsrail’e Filistin çalımı

AB’den İsrail’e Filistin çalımı

Önceki gece BM’de yapılan oylamada AB üyesi 14 ülke Filistin’e destek verirken aralarında Almanya’nın da bulunduğu 12 ülke ise çekimser kaldı. “Hayır” kartını oynayan tek AB ülkesi ise son dönemde Birlikten ziyade Washington’a yakın bir politik çizgi benimseyen Çek Cumhuriyeti oldu. Bundan yalnızca birkaç hafta önce Brüksel kulislerinde AB üyelerinin en az yarısının “hayır” diyeceği tahminleri yapılıyordu.

Avrupa Birliği, İsrail ve ABD’nin yoğun lobisine rağmen Filistin’in BM’de “üye olmayan gözlemci devlet statüsü” kazanmasına destek verdi. 27 üyeli AB’de sadece Çek Cumhuriyeti “hayır” oyu kullanırken, İsrail’in Avrupa’daki en büyük destekçisi Almanya’nın bile çekimser kalması “İsrail’e büyük tokat” olarak yorumlanıyor. Avrupa Parlamentosu da geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla Filistin’in “gözlemci devlet” olmasını destekleyeceğini açıklamıştı.

AB üyesi 14 ülke –Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Lüksemburg, Malta, Portekiz ve Yunanistan- önceki gece yapılan oylamada Filistin’e destek verdi. Aralarında Almanya’nın da bulunduğu 12 ülke ise çekimser kaldı. Bu gelişme üzerine ABD’de faaliyet gösteren en kuvvetli Yahudi lobi örgütlerinden İftirayla Mücadele Ligi (ADL) yazılı bir açıklama yaparak AB üyelerini ağır dille eleştirdi. Açıklamada sadece Çek Cumhuriyeti “ilkeli tavrı” dolayısıyla tebrik edildi.

AB üyeleri arasındaki bu tavır değişikliği Brüksel çevrelerinde de bir sürpriz olarak yorumlanıyor zira oylamaya birkaç hafta kala kulislerde AB üyelerinin en az yarısının “hayır” diyeceği tahminleri yapılıyordu.

BM Genel Kurulu’ndaki oylama AB’de İsrail’e yönelik sempatinin büyük oranda azaldığına işaret ediyor. Oylama ayrıca 2009’da ihdas edilen AB “Dışişleri Bakanlığına” rağmen Birlik’in dış politikada bir türlü tek ses olamadığını gösteriyor. Oylamanın ortaya çıkardığı bir diğer vaka ise Amerika’nın İsrail lehine Avrupa’da yaptığı yoğun lobinin geri teptiği.

İsrail’i her şartta destekleyen Alman yetkililer ise tarihi oylamada çekimser kalmalarının sebebini İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim faaliyetlerine devam etmesi olarak izah ediyor.
Yaklaşık bir  sene önce yapılan Filistin’in UNESCO üyeliği oylamasında “hayır” oyu veren ya da çekimser kalan 9 ülke ya oyunu “evet”e çevirdi ya da yine çekimser kaldı. Önceki günkü oylamada Filistin 138 ülkenin desteği ile gözlemci statüsü kazanırken, 41 ülke çekimser kaldı. İsrail ve en büyük müttefiki ABD için büyük mağlubiyet manasına gelen oylamada sadece 9 ülke “hayır” oyu kullandı. Bu ülkeler ABD, İsrail, Kanada, Marşal Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.