ABD’den İsrail ile Filistin’e ”arabuculuktan çekilirim” uyarısı

ABD’den İsrail ile Filistin’e ”arabuculuktan çekilirim” uyarısı

İsrail’in son aylarda Filistin Devleti üzerindeki baskılarını arttırmasına Washington’u dün sessizliğini bozdu. Taraflar arasında gerginliğin düşmemesi durumunda Amerika, İsrail ile Filistin arasında oynadığı arabuluculuk rolünden çekilebileceği ifade edildi.

 

ABD yönetimi, barış müzakerelerinin başarısızlığa uğramasından endişe ederek, İsrail ve Filistin Devleti üzerindeki baskıyı durdurmasını istedi. Hafta başından bu yana taraflar arasında cereyan eden gelişmeler üzerine arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, sorun üzerinde bir ilerleme sağlanamaz ise ABD’nin boşa kaybedecek vaktinin olmadığını söyledi. Kerry, tarafların görüşmelerde ilerleme sağlanabilmesi adına yapıcı adımlar atmasını isterken, bunun olmaması durumunda, ABD’nin de heba edebileceği zaman ve çabanın sınırlı olduğu uyarısında bulundu.

 

Fas temasları sırasında açıklama yapan Kerry, taraflardan hiç birinin barış görüşmelerini sonlandırmak istediğini söylemediğini ancak ülkesinin de sonsuza kadar beklemeyeceği uyarısında bulundu. Washington yönetiminin gelişmelerin ardından, tarafların barış görüşmelerine fazla katkı sağlamayan tutumlarını ayrıntılı olarak inceleyeceği belirtildi. Kerry’nin açıklaması, üç yıllık aranın ardından, sekiz ay önce yeniden başlatılan barış müzakereleri kapsamındaki en açık uyarı oldu.

Ortadoğu barış müzakereleri, İsrail’in daha önce anlaşıldığı üzere 26 Filistinli tutukluyu mart ayı sonunda serbest bırakmaması üzerine çıkmaza girdi. İsrail’in tutumu üzerine Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas uluslararası alanda devlet olarak tanınmak için harekete geçerek, BM’ye bağlı 15 organizasyona başvuru yapmıştı. İsrail de barış müzakerelerinin başında uluslararası arenada girişimde bulunmayacağını taahhüt eden Filistin’in bu girişimi üzerine perşembe günü tutukluları serbest bırakma kararını durdurduğunu açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.