ABD’den İngilizlere ‘AB’den çıkmayın’ uyarısı

ABD’den İngilizlere ‘AB’den çıkmayın’ uyarısı

ABD’den İngilizlere “Avrupa Birliği’nden çıkmayın” uyarısı geldi. Obama yönetimi, İngiltere’nin AB içinde kalmasını ‘şiddetle tavsiye’ etti.

Son dönemde AB ile arasında soğuk rüzgarlar esen İngiltere’ye ABD’den açıkça ‘kal’ uyarısı yapıldı. İngiltere Başbakanı David Cameron’un ülkesinin AB yol haritasını açıklamasına birkaç hafta kala, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği işlerinden sorumlu Philip Gordon’dan çarpıcı mesaj geldi. İngiliz dış politikasında gözlerin çevrildiği Amerikan yönetiminden bu kez, İngiltere’deki genel beklentinin aksine bir açıklama yapıldı. İngiliz basın mensuplarına özel demeç veren Amerikalı yetkili, ”ABD olarak AB ile ilişkilerimiz her geçen gün daha güçleniyor. Biz, AB içinde güçlü İngiliz üyesinin bulunmasını arzu ederiz. Biz dış dünyaya karşı İngiltere’nin de içinde olduğu bir Avrupa istiyoruz.” sözleri ile İngiltere’nin AB üyeliğini çok önemsediklerinin altını çizdi. Amerikan yönetimin İngiltere’nin AB’den çıkmasına sıcak bakmadığı bilinen bir gerçekti fakat ilk kez üst düzey bir Amerikalı yetkili, ABD’nin tavrını yüksek sesle dünya kamuoyu ile paylaşmış oldu.

Muhafazakar İngiliz tabanı ile ülkede giderek artan Avrupa karşıtlığına karşın İngiltere Başbakanı David Cameron’un yakın zamanda ülkesinin AB üyeliğini gözden geçirip yeniden şekillendirmesi bekleniyor. Avrupalı kaynaklar, Cameron’un AB’ye devredilmiş bazı yetkilileri geri almak istediğini kaydediyor. Referanduma sunması beklenen yeni düzenleme ile AB üyeliğinin doğrudan sorgulanıp sorgulanmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.