ABD’den Ensaruddin hareketi liderine yaptırım

ABD’den Ensaruddin hareketi liderine yaptırım

ABD yönetimi, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesinin öncesinde ülkenin kuzeyinde etkili olan Ensaruddin hareketi lideri İyad el-Gali’ye yaptırımlar uygulayacak.
    
Dışişleri Bakanlığı’nın ‘küresel terörist’ olarak nitelediği Gali’nin, ABD’deki herhangi bir mal varlığına ulaşım hakkının engellendiği ve Amerikalılarla ticaret yapmasının yasaklandığı, Birleşmiş Milletler’in de (BM) Gali’yi küresel yaptırım listesine eklediği bildirildi.
    
Mali’de Ocak 2012’de ülkenin kuzeyi silahlı grupların kontrolüne geçmiş ve martta askeri darbe olmuştu. Silahlı grupların bölgedeki hakimiyetleri, oluşan iktidar boşluğu nedeniyle daha da genişlemişti. Başlarda yerel Tuareglerle ittifak kuran radikal gruplardan Ensaruddin ile Tevhid ve Cihad hareketi, daha sonra Tuaregleri dışlayarak bölgedeki başlıca kentlerde denetimi ele geçirmişti.
    
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, kuzeydeki gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmuş ve Konsey’den şartlı onay verilmişti. Fransa Mali’deki askeri çatışmalara aktif bir şekilde müdahalede bulunmuş, Gali yönetimindeki Ensaruddin hareketi Cezayir sınırlarındaki dağlık bölgelere  çekilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.