ABD’de hükümetin kapanması krizi önlendi

ABD’de hükümetin kapanması krizi önlendi

ABD Başkanı Joe Biden, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde onaylanarak, Beyaz Saray’a gönderilen yeni hükümet fonlarının 3 Aralık’a kadar devam etmesine yönelik geçici bütçe tasarısını geceyarısından kısa bir süre önce imzalayarak yasalaştırdı.

İlk oylama Demokrat Parti kontrolundaki Senato’da yapıldı. 35’e karşı 65 oyla kabul edilen tasarı daha sonra Temsilciler Meclisi’ne gönderildi. 

Yaklaşık bir saat süren oturumun ardından yapılan oylamada Temsilciler Meclisi’nin 254 üyesi ‘evet’ oyu kullanırken, 175 ‘hayır’ oyu kullanıldı. 34 Cumhuriyetçi Demokratlar’la birlikte tasarıya onay verdi. Böylece federal hükümetin 2018 sonu ve 2019 başını kapsayan ve toplam 35 gün süren son kısmi kapanma sürecine benzer bir durumun yaşanması engellenmiş oldu.

Hükümetin kapanmaması için Başkan Biden’ın söz konusu kararı geceyarısından önce imzalaması gerekiyordu.

Öte yandan Temsilciler Meclisi’nin, geçen ay Senato’da kabul edilen 1 trilyon dolarlık altyapı yatırım tasarısını Perşembe günü oylaması bekleniyordu ancak oylama yapılmadı. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer, şimdiye kadar, Biden’ın Kongre’de bir zafer elde etmesini engellemek için tasarıdan geri adım attı.

Demokrat Parti içindeki ilerici kanat, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye, 3,5 trilyon dolarlık iç yatırım tasarısı garanti altına alınana kadar 1 trilyon dolarlık altyapı tasarısını oylamaya sunmaması için baskı yapıyor.

Demokrat Parti’nin ılımlı kanadıysa daha küçük bir paket üzerinde anlaşmakta ısrar ediyor. Meseleye ilişkin müzakereler haftalarca hatta daha uzun süre devam edebilir.

Harcama tasarısı, federal hükümetin işleyişinin devamlılığını sağlamanın yanısıra kasırga, orman yangını ve diğer doğal afetlerden etkilenenlerle Afgan mültecilere yardımları içeriyor.

Kongre’de bir başka tartışma da devam ediyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, mevcut 28 trilyon 400 milyar dolarlık limitin ötesinde Maliye Bakanlığı’na daha fazla borçlanma yetkisi tanıyıp tanımama üzerinde tartışmaya devam etti. Maliye Bakanı Janet Yellen, Kongre’nin gereken adımı atmayı başaramaması durumunda ABD hükümetinin tarihte ilk kez 18 Ekim’de temerrüde düşeceği uyarısında bulundu.

Amerikanın Sesi