Ünlü yatırımcı Buffett’tan tavsiye: Ücretlere dikkat edin

Ünlü yatırımcı Buffett’tan tavsiye: Ücretlere dikkat edin

Berkshire Hathaway’in yıllık genel kurul toplantısında milyarder Warren Buffett, türev araçlara ilişkin sürmekte olan riskler konusunda uyarıda bulunurken, portföyündeki hisse senetlerini savundu ve şirketin en büyük iştiraklerinden birinin hız kesmekte olduğunu söyledi. Ancak, bu konular dışında, Warren Buffett haftasonu konuşmasının büyük bir kısmını yatırımcıların pahalı fon yöneticileri ve danışmanlardan neden vazgeçmesi gerektiği üzerine kurdu.

Buffett hissedarlarına, “muhtemelen dünyadaki en önemli yatırım dersini” açıklayacağını söyledikten sonra, Wall Street satıcılarının yıllardır düşük seyreden getirileri gizlediğini söyledi.

Buffett, yatırım danışmanlarının emeklilik fonları ve diğer yatırımcıları fon yöneticilerine yüksek ücret vermeye yönelttiğini, ve fon yöneticilerinin de endeks fonlarında “oturduğunuz yerden” elde edebileceğiniz getirilerin dahi altında performans gösterdiğini söyledi. Buffett, düzenlemelerin “sermayeyi yediğini” ifade etti.

Düşük maliyetli fonlar kazandıracak

Buffett, genel anlamda ABD işletmelerinin düşük maliyetli fonlarla desteklenmesinin uzun vadede başarılı olunması için daha kesin bir yol olduğu fikrini yıllardır savunuyor. Milyarder yatırımcı tezini savunmak için bir de iddia ortaya attı. Buffett, S&P 500 Endeksi’ni gösterge olarak alan Vanguard Group’un 2008-2017 yılları arasında hedge fonlardan oluşan bir sepetten daha yüksek getiri sağlayacağını iddia ederken, gelirlerin hayır kurumlarına bağışlanacağını söyledi.

S&P 500 Endeksi aynı dönemde yüzde 65.7 geriledi. Buffett, “Nitelikli olduğu söylenen kişiler, genelde zengin insanlar, yatırım danışmanları tutuyor. Dünyadaki hiç bir yatırım danışmanı size, ‘Sadece bir S&P Endeks fonu satın al ve önümüzdeki 50 yıl otur’ demez. Böyle konuşarak bir danışman olamazsınız, ve bu şekilde kesinlikle yıllık ücret elde edemezsiniz” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.