ABD ve Türkiye, Suriye’de olabilecek en kötü senaryoya karşı plan yapıyor

ABD ve Türkiye, Suriye’de olabilecek en kötü senaryoya karşı plan yapıyor

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton ve Türk mevkidaşı bugün, ülkelerinin Suriye’de ortaya çıkabilecek en kötü senaryoya karşı eylem planı oluşturduklarını duyurdular. Bu senaryolar arasında kimyasal silahların kullanılması ihtimali de var.


Clinton ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki durumun kötüleşmesi dolayısıyla ülkelerinin bir kriz çalışma grubu oluşturacağını açıkladılar. Kimyasal saldırı hâlinde çalışma grubunun orduyla istihbarat servislerinin çalışmalarını ve siyasi yanıtları koordine edeceği belirtildi. Böyle bir ihtimal durumunda acil tıbbi müdahale ihtiyacının doğması ve Suriyeli mülteci sayısında artış olması bekleniyor.


ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının bu konuda uzun süredir birlikte çalıştıklarını ifade eden Clinton, oluşturulacak yeni çalışma grubuyla her iki ülkenin istihbarat servislerinin ve ordularının yükümlülüklerini artıracaklarını söyledi.

Clinton, ABD ve Türkiye’nin planlama yapmaları gereken senaryolar arasında “kimyasal silahların kullanılması ihtimalinin” olduğunu belirtti ve “Kimyasal silahları kötü ellere düşmekten kurtarmalıyız.” dedi.


Davutoğlu ise binlerce kişinin hayatına mal olan Suriye’deki insani krizin büyük bir mülteci akınına yol açması hâlinde Suriye topraklarında “güvenli bölge” oluşturulabileceğini ima etti. Dışişleri Bakanı, komşu Suriye’den 55 bin kişinin ülkelerine sığındığını, günde 2000 ila 3000 yeni mültecinin gelmekte olduğunu söyledi.


“Büyük bir mülteci akını olursa mazlumların korunması için Suriye içerisinde bir mekanizma kurmamız gerekebilir. Ama bu halk sürekli hava bombardımanı altında yaşıyorsa bu birçok yönüyle savaş suçu sayılır.” diyen Davutoğlu, bu durumda “uluslararası toplumun sessizliğini bozması gerektiğini” ifade etti.

Clinton ve Davutoğlu, olumsuz senaryoların yanı sıra siyasi geçiş dönemine hazırlanmanın da önemini vurguladı. Clinton, Suriye’nin, din, cinsiyet ve etnik kökenine bakmaksızın bütün Suriyelilerin haklarını koruması gerekeceğini söyledi.

Clinton, “Türkiye’nin PKK ile olan mücadelesini destekliyoruz. PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.


Clinton ve Davutoğlu, basın toplantısından önce ihtiyaçlarını görüşmek üzere Suriyeli mültecilerle bir araya geldi. Aralarında son aylarda ülkesinden kaçan üç kişinin de bulunduğu altı muhalif eylemciyle ayrı bir görüşme de yapan Clinton, eylemcilerin Suriye’de demokratik bir toplum kurma ideallerinden etkilendiğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.