ABD ve Çin’den askeri alanda işbirliği mesajı

ABD ve Çin’den askeri alanda işbirliği mesajı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Çinli mevkidaşı General Chang Wanquan ile Pentagon’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında işbirliğinin artırılması mesajı veren iki bakan siber saldırılar konusunda detaya girmekten kaçındı.

Basın toplantısında ilk sözü alan Chuck Hagel, iki ülke ilişkilerinin Asya Pasifik bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması adına önemli olduğunu vurguladı. Çin ile olumlu ve yapıcı ilişkiler kurmak konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Askeri ilişkilerin bu noktadaki önemine değinen Hagel, “Amacımız ortaklık yoluyla askeri birlikler arasında güven inşa etmek. Bu yıl ilk defa Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı deniz filosunu gelecek yıl gerçekleşecek çok taraflı deniz tatbikatı ‘RIMPAC’e davet ettik.” dedi.

Mevkidaşı Chang ile güvenlik ticareti ve askeri tatbikatları genişletme konusunda da anlaştıklarını dile getiren Hagel, siber saldırılar konusunda ise ABD ile Çin arasında siber güvenlik üzerine yoğunlaşacak yeni çalışma grubu kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmekle yetindi.

ASYA PASİFİK BARIŞ VE İSTİKRARIN SAĞLANMASI

Çin Savunma Bakanı Chang ise iki mevkidaş olarak ABD ve Çin askeri güçleri Asya Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın devamı adına giderek artan bir sorumluluk taşıdıklarına inandıklarını söyledi. Bölgesel ilişklerde yapıcı rol oynanması ve askeri birlikler arasında olumlu etkileşimin artırılması konusunda anlaştıklarını ifade eden Chang, bu kapsamda davet edildiği gibi Pasifik’te gerçekleşecek tatbikata katılacaklarını dile getirdi.

Çin’in ABD ile çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Chang, “Çin ABD ilişkileri yeni bir tarihi dönemde. Çin-ABD askeri ilişkilerinde yeni bir model inşa edilmesi bize stratejik güveni artırmaya, stratejik riskleri düşürmeye ve dünya barışı ile bölgesel istikrarı devam ettirmeye yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.

ABD’NİN PASİFİK’E YÖNELMESİ

ABD’nin bölgede etkisini artırmaya çalışması konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Chang, Devlet Başkanı Xi Jinping’in ‘Pasifik bölgesinin iki dev ülke için yeterli alan sağlayacak genişlikte olduğu’ şeklindeki sözlerini hatırlattı. Çin olarak ABD’nin Asya Pasifik’ye yapıcı rol oynamasını her zaman memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Chang, siber saldırılar konusunda ise, siber teknolojinin yeni bir alan ve siber güvenliğin dünya çapında bir sorun olduğunu ifade etti. Çin hükümeti olarak siber alanın barışçıl kullanımından yana olduklarını vurgulayan Chang, siber alanda herhangi bir askeri yarışa ve siber alandaki bilgi ve teknolojilerle operasyonlar yürütülmesine karşı olduklarını dile getirdi.

Öte yandan görüşmede General Chang’in kendisini gelecek yıl Çin’e davet ettiğini belirten Hagel bu daveti kabul ettiğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.