ABD: Türkiye terör savaşçıları için transit ve kaynak ülke

ABD: Türkiye terör savaşçıları için transit ve kaynak ülke

Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan ülkeler bazındaki yıllık terörizm raporunda, Türkiye, ‘IŞİD ve benzeri örgütlere katılmak amacıyla Irak ve Suriye’ye giden teröristler için hem transit hem de kaynak ülke’ olarak nitelendirildi.

“PKK, TERÖR ÖRGÜTÜ”

Raporda, Türkiye için IŞİD terör örgütü tehdidinin artış gösterdiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca PKK, yine ‘terör örgütü’ olarak nitelendirildi ve bu örgütün Türkiye açısından en büyük sorun olduğu ifade edildi.

PKK’dan “Türkiye’deki önde gelen terör örgütü” olarak bahseden raporda, Suriye’deki IŞİD ve el Nusra gibi örgütlerin de Ankara’nın giderek daha fazla dikkatini çektiği ve Türkiye’yi kaygılandırdığı ifade edildi.

TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK TERÖR EYLEMİ IŞİD’DEN

 

Bakanlığın “Terörizm 2015” raporunda önemli yer tutan IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerine dikkat çekildi. Terör örgütünün Türkye’ye tarihinde en büyük terör saldırısını yaşattığı belirtilerek, 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde düzenlenen saldırıda 102 insanın yaşamını yitirdiği 400’ünün de yaralandığı vurgulandı.

TÜRKİYE TERÖRİSTLER İÇİN HEM TRANSİT HEM DE KAYNAK ÜLKE

Raporda, Suriye’ye Türkiye üzerinden geçiş yapan terör örgütü üyelerine de atıfta bulunuluyor. Türkiye’nin Suriye ve Irak’a geçerek IŞİD ve diğer radikal örgütlere katılmak isteyen yabancı teröristlerin geçişini sağlayan “transit ülke” ve aynı zamanda terör örgütü üyelerinin yetiştiği “kaynak ülke” olarak betimleniyor.

Rapor, geçen yıl Ankara’nın terör zanlılarının kendi topraklarından Suriye ve Irak’a geçişini önleme yolunda çabalarını övdü. Amerika ve Türkiye’nin terörle mücadelede istihbarat paylaşımını arttırdığının altını çizen raporda Ankara’nın geçtiğimiz yıl 85 ülkeden 2 bin 337 terör zanlısını sınır dışı ettiği hatırlatıldı. Türkiye’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu üyesi olduğunu belirten raporda, ağustos ayından itibaren de koalisyona bağlı hava kuvvetlerine destek vermeye başladığı ifade edildi.

 

Türkiye’de faal olan terör örgütleri olarak Dışişleri Bakanlığı, PKK, DHKP-C, TAK, TİKKO, Hizbullah ile MLKO’nın isimleri yer aldı. PKK ile bu örgütün elebaşı Abdullah Öcalan aracılığı ile dört yıl önce başlatılan görüşmelerin kesildiği ifade edilen raporda, 2015 Temmuz ayı sonundan itibaren ise Türk güvenlik kuvvetlerinin PKK’ya geniş çaplı operasyonlar başlattığı kaydedildi. Raporda 2015 yılı sonuna kadar 180 güvenlik mensubunun PKK bağlantılı saldırılarda öldüğü de dikkat çeken noktalar arasında.

 

Dışişleri Bakanlığı dünya genelinde 2015 yılı içinde terör saldırılarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısında azalma olduğu ancak Türkiye, Afganistan, Bangladeş, Mısır ve Suriye’nin dahil olduğu bazı ülkelerde ise artış yaşandığı ifade edildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.