ABD “Maksim” kazara öldü dedi, Rusya’da on binler sokaklara döküldü

ABD “Maksim” kazara öldü dedi, Rusya’da on binler sokaklara döküldü

ABD’nin evlatlık edindiği kimsesiz Rus çocuklarına kötü davrandığını ve yaşamlarını yitirdiği gerekçesi ile iki ülke arasında patlak veren kriz devam ediyor.

ABD’li yetkililerin 21 Haziran’da yaşamını yitiren 3 yaşındaki Rus evlatlık Maksim Kuzmin’in öldürülmediği yönündeki açıklamanın ardından başkent Moskova’da yaklaşık 20 bin kişi gösteri düzenledi.

“Rusya Anneleri” grubu koordinatörü İrina Bergset gösteride yaptığı konuşmada, Maksim’in 2 yaşındaki kardeşi Kirill Kuzmin’in bir an önce Rusya’ya geri verilmesini istedi.

Novopuşkinski Park’ta düzenlenen gösteride konuşan Bergset, “Onlar Maksim’in kendi iç organlarını sert bir cisimle yaraladığını söylüyor. Bu ülkemize ve insanlarımıza atılmış bir tokat. Şimdi hedefimiz en azından Kirill’i geri almak.” çağrısında bulundu.

Duma milletvekili ve olimpiyat şampiyonu Aleksandr Karelin de ABD’de halen evlatlık tutulan Rus çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Karelin, “Biz ülkemizde kendi çocuklarımıza daha güvenli ve konforlu bir ortam sağlamamız gerekiyor. Rusya için spor yapmalı ve yetişmeli. Bizim çocuklarımız Rusya’nın geleceği…” dedi.

Amerikan Teksas Bölge Savcısı Bobby Bland, Maksim’in kaza sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Adli tıp yetkilileri de çocuğun vücudunda herhangi bir ilaca rastlanmadığı, vücudundaki morlukların da kendi kendine oluştuğu sonucuna vardı.

Rusya Çocuk Haklası Ombudsmanı Pavel Astahov da ABD’den gelen açıklamalara sert tepki gösterdi. “3 yaşındaki çocuk iki ülke arasında büyük politikaların kurbanı oldu.” eleştirisi getiren Astahov, Amerikalı yetkililerin koruyucu aileyi serbest bırakmasını eleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık ayında Rusya’da tartışmalara rağmen parlamentoda oy birliğiyle kabul edilen ve Rus çocukların Amerikalılar tarafından evlatlık edinmesini yasaklayan yasayı imzaladı. Söz konusu yasanın Amerika’da onaylanan Magnitski Yasası’na yanıt niteliği taşıdığı biliniyor. Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitski, 2009’da Moskova’da gözaltındayken ölmesinin ardından başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, Rusya’nın cezaevlerinde gerekli önlemlerin alınmadığını iddia ederek sorumlu bürokratların cezalandırılmasını talep etmişti. Bu bağlamda Magnitski Yasası, bazı Rus bürokratların ABD’ye girişinin engellenmesini öngörüyor.

Son 20 yılda yaklaşık 60 bin Rus çocuk ABD’li aileler tarafından evlatlık edinilirken, şimdiye kadar 20 çocuk çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.