ABD Kongre üyesi danışmanları Gaziantep Ticaret Odası’nı ziyaret etti

ABD Kongre üyesi danışmanları Gaziantep Ticaret Odası’nı ziyaret etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongre Üyelerinin danışmanlarından oluşan 17 kişilik bir heyet, Gaziantep Ticaret Odası’nı (GTO) ziyaret etti.  

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Virginia Foxx’un Dışişleri Yasama Müşaviri Josh Massingill’in başkanlık ettiği heyet, Merkezi ABD’de bulunan Türk – Amerikan Koalisyonu (TCA) Başkan Yardımcısı Başak Kızıldemir ile birlikte GTO’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretleri sırasında GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ile bir araya gelen heyete, Gaziantep’in sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler verildi. Ziyarette konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ve ABD’nin dost ve müttefik iki ülke olduğuna işaret ederek, “Sizleri şehrimizde ve Gaziantep Ticaret Odası çatısı altında ağırlamaktan mutluluk duyduk” dedi.

Konuşmasında Gaziantep’in sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler veren Başkan Aslan,  Gaziantep’in son yıllarda birçok alanda gelişim sağladığını ve bu gelişimle Türkiye’deki illere model olarak gösterilen, bölgenin ve Türkiye’nin önemli illerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Heyet üyelerinin son dönemde Suriye’de yaşanan olaylar ve Türkiye’ye yansımaları başta olmak üzere, değişik dönemlerde Irak’a uygulanan ambargonun sonuçları, bölgeye yatırım yapmak isteyen yabancı firmalara sağlanan imkanlarla ilgili yönelttikleri sorularını da yanıtlayan Başkan Aslan Özellikle Suriye’de son dönemde yaşanan olaylardan Gaziantep başta olmak üzere tüm bölge illerinin olumsuz yönde etkilendiğini dile getirdi. Aslan, Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin yüksek olmamakla birlikte özellikle Ortadoğu pazarıyla ticaret yapan Türk firmalarının Suriye üzerinden bu pazara açıldıklarına vurgu yaptı. Aslan, Suriye’de olayların patlak vermesiyle birlikte oluşan güvenlik sorununun Türk firmalarını Ortadoğu pazarına ulaşmak için yeni güzergâh arayışına yönlendirdiğini ve bunun da ek bir maliyet getirdiğini ifade etti.

Suriye’de olaylardan kaçarak, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin buradaki yaşamlarını sürdürmeleri noktasında Türk Cumhuriyeti Hükümeti’nin olağanüstü bir gayret içerisinde olduğunu da dile getiren Başkan Aslan, “Bu noktada özellikle ABD ve AB üyesi ülkelere sitemimiz var. Suriyeli sığınmacıların şuana kadar Türkiye’ye maliyetleri neredeyse 1 milyar dolara yaklaştı. Bu anlamda Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmadığını görmek bizleri üzüyor. Bildiğimiz kadarıyla bazı Arap ülkelerinden küçük miktarlarda destek var. Bunu da bir sitem olarak sizlere ifade etmek isterim” dedi.

 Türkiye’de yatırımcılar için önemli teşvikler uygulandığını dile getiren Başkan Aslan,”Hükümetin uyguladığı teşvik programından yerli ve yabancı ayrımı yapılmaksızın tüm yatırımcılar faydalanabilmekte.  Bu sebeple, ABD’li ve Avrupalı yatırımcılar için özellikle hedef pazarlara olan yakınlığı ve üretim altyapısı ile Gaziantep cazip bir kent. Bizim bu anlamda yabancı yatırımcılardan illa tesis yatırımı yapmaları yönünde bir beklentimiz yok. Ticari işbirlikleriyle de Ortadoğu pazarlarına birlikte açılabiliriz. Yıllardır Ortadoğu ülkeleriyle ticaret yapan, sosyal ve ekonomik anlamda önemli bağlantıları bulunan Gaziantepli işadamlarımızla birlikte hareket etmek ABD’li ve Avrupalı işadamlarına önemli avantajlar sağlayacaktır” diye konuştu.


Birleşmiş Milletler Kararı ile Irak’a geçmiş yıllarda uygulanan ambargolar nedeniyle Türkiye’nin sosyal ve ekonomik anlamda olumsuz yönde etkilendiğini de anımsatan Başkan Aslan, konuşmasının son bölümünde Türkiye ve ABDilişkilerinin iki ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Başkan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı,”Türkiye ve ABD’nin gelecekle, özgürlükle ilgili birbiriyle örtüşen ortak hayalleri var. Bu sebeple, dost ve müttefik olan bu iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekliliği ve daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu bölgedeki güçlü bir Türkiye’nin ABD için hayati bir önem taşıdığı bir gerçek. Bu sebeple mevcut ilişkilerin çok daha ilerilere taşınmasını istiyoruz. Sizlerden ricamız ABD toplumuna Türk toplumunu iyi anlatmanız yönündedir.

Siyasiler arasındaki iyi ilişkilerin halklara da yansıması ilişkilerin gelecek yıllara, yüzyıllara taşınmasına imkan sağlayacaktır.”
Konuşmaların ardından GTO Başkanı Mehmet Aslan, günün anısına Heyet Başkanı Josh Massingill’e hediye takdim ederken hatıra fotoğrafı da çektirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.