ABD, Kırgızistan Manas askeri üssünü boşaltmaya başladı

ABD, Kırgızistan Manas askeri üssünü boşaltmaya başladı

ABD, Afganistan operasyonlarında ana transit üs olarak kullandığı Kırgızistan Manas üssünü boşaltmaya başladı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, 2014’de Uluslar arası Güvenlik Yardım Kuvveti’nin (ISAF) Afganistan’dan çekilmesinin ardından ABD’ye kiralanan Manas askeri üssünü de kapatacaklarını ifade etmişti.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Savunma Bakanlığı Manas Uluslar arası Havalimanı transit merkezinden taşınmaya başladı. Kırgızistan hükümeti ile sağlanan anlaşma çerçevesinde Temmuz 2014’e kadar boşaltmanın tamamlanmasını planlanıyor.” denildi. Açıklamada önümüzdeki 9 aylık dönemde Manas transit merkez aracılığı ile ISAF’a destek sağlanması konusunda Kırgızistan’la yakın çalışma içinde olunacağı vurgulandı.

Pentagon sözcüsü George Little basına yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Romanya Savunma Bakanı Mircea Dusa’nın, Manas’ın kapatılmasının ardından Afganistan’a askeri personel ve kargo ulaşımında Romanya’nın kullanılması konusunda anlaştıklarını kaydetmişti.

ABD, 11 Eylül sonrası başlattığı Afganistan operasyonlarında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e yakın Manas askeri üssünü 2001’den bu yana kullanıyor.

Atambayev Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra yaptığı ilk açıklamasında Manas askeri üssünün ülkenin güvenliği açısından bir garanti sağlamadığını, sivil objelerin sivil olarak kalması gerektiğini söylemişti.

Amerika’ya kızan birilerinin Manas üssüne saldırmalarını istemediğini ifade eden Kırgız lider, Kırgızistan’ın tüm uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını da her zaman yerine getireceğini kaydetmişti.

Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Kırgızistan’da Rus askeri üsleri ise varlıklarını sürdürüyor. Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı anlaşma çerçevesinde 2017 sonrasında Rusya bölgede 15 yıl daha askeri varlıklarını garanti altına aldı. Rusya’nın, Bişkek’in hemen 20 kilometre dışında Kant askeri üssü, Issık Kul’da deniz askeri eğitim merkezi ve torpido gelişim merkezi, yine Issık Kul yakınlarında sismik gözlemevi ve Celalabad’da nükleer test gözlemevi bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.