ABD istihbaratı, Erdoğan’ın da katıldığı G-20 zirvesini dinlemiş

ABD istihbaratı, Erdoğan’ın da katıldığı G-20 zirvesini dinlemiş

Haziran ayından bu yana ardı ardına ortaya çıkan skandallarla dünya gündeminden düşmeyen Amerikan Milli Güvenlik Dairesi (NSA) ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Kanada merkezli CBC yayın kuruluşunun özel haberine göre NSA, 2010 yılında Kanada’da düzenlenen G-8 ve G-20 zirveleri sırasında istihbarî dinleme operasyonları yaptı. Kanada istihbarat kurumu CSEC de dinlemeler için Amerikalılarla işbirliği yaptı. Haberde dinlemelerin hedefinde kimlerin olduğu hakkında bir bilgi verilmedi. Fakat 2010 Haziran ayında Toronto’da gerçekleştirilen G-20 zirvesine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Almanya, Fransa, Rusya, Çin ve Japonya gibi dünya güçlerinin liderleri katılmıştı. Eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılan habere göre altı gün süren zirve boyunca ABD’nin Ottowa elçiliği geçici dinleme karargâhına dönüştürüldü.

Daha önce de yine Snowden’ın sızdırdığı belgeler ışığında ABD, Kanada ve İngiltere’nin işbirliği içinde 2009 Londra G-20 zirvesi esnasında birçok devlet başkanı ve diplomatın telefon görüşmeleri ile elektronik postalarını (e-mail) dinlediği ortaya çıkmıştı. Kanada yönetimi, İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD ile birlikte “Five Eyes” diye bilinen uluslararası istihbarat işbirliğine üye. Bu kapsamda adı geçen ülkeler birbirleriyle işbirliği içinde çalışmalar yapıyor. ABD’nin, ‘müttefik’ devlet liderleri ve milyonlarca insanın özel telefon görüşmelerini ve internet faaliyetlerini izlemesi büyük tepki çekmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.