ABD, İran’ın petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı

ABD, İran’ın petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı

ABD yönetimi, İran’ın petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

 

Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran hükümetinin sahipliğinde ya da kontrolündeki 8 şirketin kara listeye alındığı belirtildi. Bunlar, Bandar Imam, Bou Ali Sina, Mobin, Nouri, Pars, Shahid Tondgooyan, Shazand ve Tabriz petrokimya şirketleri olarak sıralanıyor.

Bakanlık bunun yanında, kara listedeki İran şirketlerine yardım ettikleri gerekçesiyle diğer bazı bölge ülkelerindeki birtakım şirketlere de yaptırımlar getirdi.

Buna göre, Kıbrıs Rum kesimi ve Ukrayna merkezli Ferland Company Limited adlı şirket, İran Ulusal Tanker Şirketi’ne petrol yaptırımlarını delmesine yardım ettiği gerekçesiyle, Kırgızistan merkezli  Kyrgyz Trans Avia, Ukrayna merkezli Ukrainian-Mediterranean Airlines (Um Air) ve Bukovyna Airlines ile Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sirjanco Trading L.L.C adlı şirketler de, İran havayolu şirketleri Mahan Air ve Iran Air’e uçak tedarik ettikleri gerekçesiyle yaptırım altına alındı.

Bunlara ilaveten Dışişleri Bakanlığı da, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli donmuş yoğurt şirketi Niksima Food and Beverage JLT ile İran merkezli Jam adlı şirketi, İran’dan petrokimya ürünleri alımıyla alakalı işlemlerde bulundukları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

ABD yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, telekonferans yoluyla gazetecilere verdiği brifingde, petrokimya endüstrisinin İran’ın nükleer programı için petrol satışlarından sonra ikinci büyük gelir kaynağı olduğunu belirterek, “Şirketler, İran petrokimya ürünlerinin alımına derhal son vermeliler” yönünde  uyarıda bulundu.

 

Yetkili, Amerikalı yetkililerin son aylarda, İran’dan petrokimya ürünleri alımlarından dolayı yaptırımların uygulanabileceği hususunu ortaya koymak için dünya genelindeki hükümetler ve şirketler nezdinde “kuvvetli bir diplomatik kampanya” yürüttüğünü dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.