ABD: İran, Cenevre mutabakatını kabul ederse süreçte yer alır

ABD: İran, Cenevre mutabakatını kabul ederse süreçte yer alır

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Suriye’nin kimyasal silahlarının imhası konusunda yürüttüğü çalışma hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) bilgilendirdi. OPCW tarafından verilen brifing toplantısının ardından ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, İran’ın Cenevre mutabakatını kabul etmesi durumunda sürece dahil olmasının söz konusu olabileceğini kaydetti.

 

Suriye’de yaşanılan krizin giderek daha da kötüleştiğini ve insanların büyük acılar yaşadığına işaret eden Power, Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasının önemli adım olduğunu, ancak bunun henüz çözüm için yeterli bir gelişme olarak görülemeyeceğini ifade etti. Bir gazetecinin, ‘İran’ın Cenevre 2 Konferansı’na katılması ya da katılmamasının çözüm sürecine katkısının nasıl olacağı’ sorusuna Power, ‘‘Bugün Suriye’deki insani kriz ile ilgili yaptığım açıklamada ifade ettiğim gibi; hangi ülke ya da Suriye içindeki taraflar olursa olsun, bir hayatı dahi kurtarmada olumlu rol üstlenebilecek güce sahip ise bunu çözüm için kullanmalı. Bu İran olur ya da konsey üyeleri veya bir başka ülke fark etmez.’’ şeklinde cevap verdi.

 

Cenevre’de alınan kararların açık olduğuna işaret eden Power, ‘‘Eğer birileri Cenevre sürecinde yer almak istiyorsa; Cenevre kriterlerini desteklemesi gerekiyor. İran henüz Cenevre mutabakatını desteklemiş değil. Cenevre’deki konferansta kabul edilen şartlar arasında geçici hükümete tüm güçlerin devredilmesi şartı vardı. Biz, İran’ı Cenevre şartlarını kabul etmeye çağrıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

 

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Suriye devletinin OPCW ile yürüttüğü olumlu işbirliğinin devam ettirilmesi gerektiğini ve bunu bozabilecek her türlü eylemden de uzak durulmasını istedi. Churkin, Suriye’deki tüm kimyasal silah üretim yerlerinin imha edildiğini ve ülke içindeki bazı grupların devam eden olumlu süreci baltalamaya yönelik girişimleri olduğunu savundu. OPCW ile iyi işbirliği içinde olmanın yalnızca Suriye hükümetinin değil, ülkedeki tüm diğer tarafların da sorumluluğu olduğunu belirten Churkin, ‘‘Yine komşu ülkelerin de aynı benzer sorumlulukları var.’’ dedi.

 

Ancak Churkin’in, ülkede yaşanılan insani krizin giderek kötüleşmesini engelmek için Rusya’nın neler yaptığı sorusuna tatmin edici cevap veremediği görüldü.

OPCW-BM Özel Temsilcisi Sigrid Kaag, Güvenlik Konseyi’ne yaptıkları çalışma hakkında verdiği bilgilendirme toplantısının ardından kısa bir açıklama yaptı. Suriye’de taraflarla uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kaag, kimyasal silahların nerede imha edileceğine yönelik müzakerelerin devam ettiği ve 15 Kasım’a kadar da netleştirileceği bilgisini verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.