ABD, İngiltere dışında bütün Avrupa’yı dinliyor

ABD, İngiltere dışında bütün Avrupa’yı dinliyor

Wikileaks ile büyük sıkıntı yaşayan ABD diplomasisi, eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın ifşaatlarından sonra müttefikleri ile çok daha ciddi sorunlar yaşıyor. ABD’nin kurulmasında öncülük ettiği Avrupa Birliği ile Almanya’yı ‘hedef’ ilan ettiği ve dinlediği ortaya çıktı. Kriz, ABD ile AB’nin insanlık tarihinin en büyük serbest ticaret anlaşmasını müzakere etmeye başladıkları hassas bir döneme denk geliyor.

Snowden’ın temin ettiği belgeleri haberleştiren Avrupa basını, Washington’un AB’nin en büyük ekonomisi Almanya’yı aynen Çin gibi ‘3. sınıf ortak’ ilan ettiğini ve Avrupa’da en fazla Almanya’yı ‘dinlediğini’ ortaya koydu. Alman haber dergisi Spiegel’e göre İngiltere dışındaki bütün AB üyeleri ABD’nin casusluk kurumları tarafından takip ediliyor. ABD’nin casusluk faaliyetlerinden sadece Avustralya, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda muaf tutulmuş.

ABD’nin AB zirvelerinin yapıldığı ve 27 ülke liderine tahsis edilen özel telefonların, bilgisayarların olduğu Justus Lipsius binasını da dinlediği ortaya çıktı. ABD, AB’nin hem Washington hem New York’ta bulunan BM’deki temsilciliğini hem de Brüksel’deki merkezini dinledi. ABD, bu sayede sadece bürokratlar arasındaki görüşmelere ve telefon konuşmalarına değil, e-mektuplar ve belgelere de ulaştı.

Haberlerin ardından Avrupalı siyasilerden üst üste sert açıklamalar gelmeye başladı. Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser- Schnarrenberger, “Amerikalı dostların AB’yi düşman olarak telakki etmelerini anlayamıyorum.” derken, casusluk skandalının kendisine Soğuk Savaş’ı hatırlattığını söyledi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, iddiaların ‘mide bulandırıcı’ olduğunu, bu dinlemelerin bir an evvel son bulması için Amerikalıların en üst düzeyde kendilerini ‘temin etmeleri’ gerektiğini söyledi. Lüksemburglu bakan, “ABD müttefiklerini takip edeceğine, kendi istihbarat kurumlarını takip etse daha iyi olur.” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Alman Başkanı Martin Schulz ise, iddiaların doğru çıkması durumunda ikili ilişkiler üzerinde ‘büyük etkisi’ olacağını söyledi. Schulz da ABD’den acilen açıklama beklediklerini vurguladı. Bazı Avrupalı siyasiler de serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin acilen durdurulması çağrısı yaptı.

BÜYÜK BİRADER ALMANYA’YI DİNLİYOR

ABD’nin en fazla dinlediği Almanya’da bir ayda ortalama yarım milyon telefon konuşmasını, e-mektubu ve telefon mesajını takip ettiği belirtiliyor. Snowden’ın temin ettiği belgelere göre ABD’nin Milli Güvenlik Kurumu (NSA), ‘3. sınıf ortak’ olarak isimlendirdiği ülkelerin çoğuna teknolojik olarak saldırabiliyor. Bu belge ABD’nin bu ülkelere ‘saldırdık’ dediğini de not ediyor. Bir günde ise NSA Almanya’da ortalama 20 milyon telefon bağlantısı, 10 milyon internet veri sistemini takip ediyor, yoğun günlerde bu rakam 60 milyona çıkıyor. NSA, Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi Fransa’da da günlük 2 milyon dinleme yapıyor.

‘DİNLEME LİSTESİNDE TÜRKİYE DE VAR’ İDDİASI

Amerikan istihbarat servislerinin ‘hedef’ olarak göstererek dinleme listesine aldığı yabancı ülkelerin arasında Türkiye’nin de olduğu öne sürüldü. Guardian gazetesinin haberine göre; bilgisayarlarından veri hırsızlığı yapılan 38 ülke arasında sadece ideolojik düşmanlar ve hassas Ortadoğu ülkeleri bulunmuyor. Eylül 2010 tarihli belgede AB misyonu ve İtalya, Fransa, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra Japonya, Meksika, Güney Kore, Hindistan ve Türkiye de ‘hedef’ ülkeler arasında

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.