ABD ile Rusya arasında yeni ‘ajan krizi’

ABD ile Rusya arasında yeni ‘ajan krizi’

Yaklaşık 2 yıl aradan sonra Amerika’da yine 11 Rus ajandan oluşan bir istihbarat ağının ortaya çıkarıldığı iddia edildi. Moskova ise yakalanan şahısların istihbaratla ilgileri olmadığını açıkladı.


Rus basınına yansıyan haberlere göre FBI, söz konusu “ajanların” Rusya istihbaratına ABD’den yasadışı olarak yüksek teknolojili mikroelektronikleri aktarmakla suçladı. ABD Adalet Bakanlığı ajanların isimlerini yayınladı. 3 kişi dışında tüm ajanların gözaltına alındığı ifade edildi. Ajanların başında ise Kazakistan doğumlu Aleksandr Fişenko ‘nun(46) bulunduğu illeri sürülüyor. Fişenko’nun 1994 yılında ABD’ye yerleştiği ve Houston kentinde Arc Electronics ve Rusya’nın başkenti Moskova’da da Apex System şirketleri kurduğu iddia ediliyor. ABD istihbaratına göre, ajanlar bu şirketler aracılığıyla askeri alanlarda kullanılan gizli mikroelektronik malzemeleri Moskova’ya sızdırmış.


Rus basını, aktarıldığı iddia edilen malzemeler arasında radar, patlayıcı ve diğer askeri teknoloji sistemlerde kullanılan yüksek teknoloji malzemelerinin de olduğunu belirtiyor.


Rus Itar Tass ajansı, ajan iddiasının ABD’de seçim öncesi ortaya atılmasını anlamlı buldu.


YAKALANANLARIN İSTİHBARATLA BİR İLGİSİ YOK


İddialarla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, göz altına alınan şahısların istihbaratla bir ilgisi olmadığını belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Amerikan tarafının verdiği bilgilere bakılırsa, bu suçlamaların istihbaratla ilgisi yok.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuyu araştırdıklarını açıklarken, Dışişleri Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç Amerika’daki Rus başkonsolosluklara gereken bilgilerin ulaştırılmadığını da belirtti.

2010 Haziran ayı sonunda da Amerika’da Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiasıyla 10 ajan yakalanmıştı. Ajanlar, Rus Dış İstihbarat Servisi SVR adına çalıştıkları ve kara para akladıkları gerekçesi ile yargılanmıştı. Mahkeme tarafından sınır dışı edilmeleri kararlaştırılan Rus ajanlar, 10 Temmuz’da Viyana’nın Schwechat Havalimanı’na getirilerek 4 Rus kökenli ABD’li ajanla takas edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.