ABD, Hizbullah’ın Afrika’daki kaynaklarının peşinde

ABD, Hizbullah’ın Afrika’daki kaynaklarının peşinde

ABD terörün finansmanı ile mücadele birimlerinin Lübnanlı Şii milis örgüt Hizbullah’a mali kaynak aktarımında bulunan Afrika merkezli işadamlarının faaliyetlerini mercek altına aldığı ve bu kişilere yönelik uyguladığı yaptırımlarla her yıl örgüte milyonlarca dolar para akışının önüne geçtiği bildirildi.

Konu ile ilgili dün bir analiz yayınlayan Reuters haber ajansına göre ABD’ye, Hizbullah’ı madden zayıflatmayı amaçlayan bu girişiminde Kara Kıta’daki müttefikleri de yardımcı oluyor.

Haberde görüşleri yer alan ABD’li yetkililer, tartışmalı nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımlara maruz kalan İran’ın köşeye sıkıştırılmasından sonra Hizbullah için Afrika’nın öneminin arttığını söyledi. ABD Hazinesi’nde terör ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı olan David Cohen, “Hizbullah’ın bu ‘ileri karakolları’ yalnızca para toplamak için değil, aynı zamanda faaliyet planlaması ve icrası için de kullandığını düşünmek mümkün.” dedi. Nijerya güvenlik güçleri, 30 Mayıs’ta ülkenin en kalabalık şehri olan Kano’da Hizbullah’a ait bir cephanelik ortaya çıkardıklarını açıklamış, buraya yapılan baskında ele geçirilen silahlara ait fotoğrafları da basınla paylaşmışlardı. Reuters’in haberine göre örgüte mali yardımda bulunduğundan şüphelenilen ve çoğu Lübnanlı olan işadamları, kıtada Senegal, Gambiya, Angola, Sierra Leone ve Fildişi Sahilleri’nin de olduğu pek çok ülkede faaliyet gösteriyor.

 

1982 yılında Lübnan’ın İsrail tarafından işgalini takiben İran’ın yardımları ile kurulan örgüt, 2006 yılındaki savaşta İran’ın da yardımları ile İsrail karşısında gösterdiği dirençle İslam dünyası içerisinde adeta kahramanlaşmıştı. 2011 yılı Mart ayında hükümet karşıtı barışçıl gösterileri rejimin güç kullanarak bastırmaya çalışması ile çıkan komşu ülke Suriye’de çıkan iç savaşta ise rejim yanında yer alarak masum halka ve çoğulcu demokrasi talebini dillendiren muhalefete yönelik girişilen katliamlara ortak olarak büyük tepki çekmişti. ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan Hizbullah’ın askeri kanadı, AB tarafından da temmuz ayında terörist oluşum olarak kabul edilmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.