ABD Dışişleri raporu: Türkiye için tehdit metamfetamin

ABD Dışişleri raporu: Türkiye için tehdit metamfetamin

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından 2012 Yılı Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu yayınlandı. Uyuşturucu konusunda BM’ye üye birçok ülkenin değerlendirildiği raporun Türkiye bölümünde ilginç tespitlere yer verildi.

Türkiye’nin, metamfetamin eroin, amfetamin, afyon, kokain gibi uyuşturucu kaçakçılığı için transit ülke olmaya devam ettiğinin belirtildiği raporda, Türk güvenlik güçlerinin uyuşturucu ile mücadelesinden övgüyle bahsediliyor. Raporda, Türkiye için en ciddi tehdidin diğer uyuşturucu maddelerden daha ucuz ve yüksek bağımlılık yapan metamfetamin olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin eroin kaçakçılığı konusunda üç önemli yol üzerinde bulunduğu anlatılan raporda, şu ifadeler yer alıyor: “Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığı konusunda Balkan rotası, kuzey (Karadeniz) rotası ve doğu Akdeniz rotası üzerinde bulunuyor. Eroin, Afganistan, Pakistan üzerinden, İran ve daha sonra Türkiye’ye kaçak olarak getiriliyor.

İran ve Batı Afrika’da metamfetamin üretiminde yaşanan artış sonucunda, bu ilacın çoğunluğu Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi önemli transit ülkelerden geçiyor. Türkiye, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinden Doğu Avrupa’ya gönderilen captagon uyuşturucu hap ve İran’dan metamfetamin için bir transit yolu olarak görülüyor.”

METAMFETAMİN İRAN’DA ÜRETİLİYOR

Uyarıcı ve halüsülasyon özelliği bulunan, aşırı bağımlılık yapan ve oldukça zehirleyici özelliğe sahip sentetik bir uyuşturucu madde olan metamfetamin’in Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edilen raporda, İran’da kurulu bulunan laboratuvarlarda yüksek miktarda metamfetamin üretildiği belirtiliyor. Birçok yasadışı uyuşturucu maddeden daha ucuz olduğu için Türkiye’de uyuşturucu madde bağımlılarının bu maddeye dönmesinden endişe edildiğinin vurgulanan raporda, 2011 yılı ocak-ekim döneminde Türkiye’de polis tarafından metamfetamin’e yönelik 26 operasyon gerçekleştirildiği, 70 kilogram metamfetamin ele geçirilerek 43 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 22’sinin tutuklandığına işaret ediliyor.

Raporda, Türkiye üzerinden Avrupa’ya yasadışı yollarla geçirilen uyuşturucu maddelerle ilgili şu bilgiler veriliyor; “Esrar (öncelikle haşhaş şeklinde) Afganistan’dan Türkiye’ye girer. Afganistan üzerinden Batı Avrupa’ya giden afyon için Türkiye bir transit yoludur. Afyon, Afganistan’dan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden karayolu ile Türkiye’ye kaçırılır. Batı Avrupa için Balkan Rotası yoğun olarak kullanılır. Güney Amerika veya Batı Afrika’da üretilen kokain, uyuşturucu tacirleri tarafından nihai hedef olan Avrupa tüketici pazarlarına Türkiye’den sokulmak istenmektedir. Türk Polisi tarafından ortaya çıkarılan kaçakçılıklarda genellikle ticari bir uçakla yolculuk yapan kuryeler kullanıldığı belirlenmiştir. Bu Türkiye’ye kokain taşımak için kullanılan birinci yoldur. Türk Polisi, kokain taşıyan kuryeleri tespit ederek yakalamaktadır. Türkiye’de bulunan birçok büyük uyuşturucu kaçakçısı terör örgütü PKK üyelerinden ve İranlılardan oluşur. PKK terör örgütü genellikle afyon ve esrar maddelerini doğudan Türkiye’ye sokmaktadır.”

TÜRK GÜVENLİK GÜÇLERİ KARARLI

Türk güvenlik güçlerinin uyuşturucu kaçakçılarına karşı başarılı olduğu, kaçakçılığı sonlandırmakta kararlı olduğunun vurgulandığı raporda, Türk kolluk güçlerinin büyük miktarlarda eroin ve diğer uyuşturucu maddeleri ele geçirmeye devam ettiği belirtiliyor. Yapılan araştırmalar, kokainden daha etkili, extacy’den daha öldürücü özellikler taşıyan ‘metanfetamin’i “insanlığın yeni illeti” olarak tanımlıyor. Ucuz maliyet, kokusuz ve kolay imalatı sebebiyle zehir tacirlerinin üretimine yöneldiği metanfetamin, efodrin’in birkaç kimyasal işlemden geçirilmesinden sonra elde ediliyor. Extacy hapı ile aynı etkiyi yapan metanfetamin, insan vücudunda aşırı güç kaynağı bulunduğu hissi uyandırıyor.

Metanfetamin, insanların beyin hücrelerini tahrip ederek, ‘Parkinson’ hastalığına benzer titremelerle etkisini gösteriyor. Daha sonra da 1-2 yıl içerisinde insanın ölümüne sebep oluyor. Metanfetamini kullanmaya başlayan bağımlıların vücudunda ilk etapta karıncalanma ve kaşınma hissi meydana geliyor. Bundan sonra, kişi tamamen bu uyuşturucunun müptelası haline geliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.