ABD Büyükelçisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

ABD Büyükelçisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarının NSA tarafından dinlendiği iddiası ABD-Almanya ilişkilerini gerdi. Başbakan Merkel’in ABD Başkanı Barack Obama ile konuyu görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ABD Büyükelçisi John B.Emerson’u makamına çağırdı. Federal Başsavcılığın soruşturma başlatması bekleniyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonlarının ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA tarafından dinlendiği iddiası tepkilere yol açtı. İddia üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı ABD Büyükelçisi’ni dün konuyu görüşmek için çağırırken, Federal Başsavcılık da olayı soruşturmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak Başbakan Merkel Salı günü akşamı ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

 

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Alman hükümetinin Başbakan Merkel’in cep telefonlarının dinlendiğine yönelik bilgiler aldıktan sonra Amerikan partnerlerinden bu konuya “acil ve kapsamlı aydınlatma” getirmelerini talep ettiklerini aktardı. Merkel ile Obama arasındaki görüşmeyle ilgili olarak sözcü, Almanya başbakanının iddiaların doğrulanması durumunda dinleme girişimlerini tasvip etmeyeceğini ve bunu hiçbir şekilde kabul edilir olarak algılamayacağını söylediğini bildirdi.

 

Alman hükümeti, Merkel’in Obama ile telefon görüşmesi gerçekleştirdikten sonra ABD Büyükelçisi John B.Emerson’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak durumu ne derece ciddiye aldığını gösterdi. Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Emerson’u çağırması Almanya ile ABD arasındaki ilişkilerde ‘sıra dışı bir eylem’ olarak değerlendirildi. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise bu görüşmede “Almanya’nın pozisyonu açık bir şekilde” aktarılacağına dikkat çekildi. 

 

Diplomasi dilinde bir ülkenin büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağırılması, o ülkenin bir olaydan bariz rahatsızlık duyduğu anlamına geliyor.

 

Wikileaks ile büyük sıkıntı yaşayan ABD diplomasisi, eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın ifşaatlarından sonra müttefikleri ile çok daha ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor. ‘Hedef’ ilan edilen Almanya’dan sonra Fransa’da da 70 milyon kişinin telefonunun dinlendiği iddia edildi. Dinleme skandalı Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde de konu olacak. Bu akşam zirve çerçevesinde Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile dinleme konusunu değerlendirecek.

 

Almanya’da ise Federal Meclis’in Denetleme Kurulu, dinleme iddialarını yeniden değerlendiriyor. Kurulun Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başkanı Thomas Oppermann, “Başbakanı dinleyen vatandaşları da dinliyordur.” dedi. Aynı zamanda Federal Hükümet’in istihbarat teşkilatların koordinasyonlarından sorumlusu olan Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla ise Ağustos ayında Meclis Denetleme Kurulu’na konuyla ilgili ifade vermiş ve “NSA skandalı sona ermiştir” demişti. Şimdi ise Merkel’in de dinlendiğinin ortaya çıkması hükümeti zor durumda bıraktı.

 

SPD Başkanı Sigmar Gabriel ise bu son gelişmelerden dolayı ABD ile AB arasında imzalanması düşünülen ‘Serbest Ticaret Anlaşması’nın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Geniş kapsamlı bir soruşturmaya hazırlanan Başsavcılığın, Alman istihbarat ağının ilgili makamlarında ellerinde bulunan bilgileri kendilerine iletmelerini talep edeceği öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.