ABD, Avrupa’daki askeri varlığını arttırma yolunda

ABD, Avrupa’daki askeri varlığını arttırma yolunda

Başkan Barack Obama, Amerika’nın Avrupa’daki askeri varlığını güçlendirmek için Kongre’den bir milay dolra ek ödenek talep etti.

 

Polanya’yı ziyareti esnasında yaptığı açıklama ile Obama, “Avrupa Güven Girişimi” adlı projesinden söz etti ve ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerini güvenliğinin dokunulmaz olduğunu söyledi. Diplomasi camiası Obama’nın bu projesinin Rusya’ya karşı atılmış bir adım olarak değerlendirerek Soğuk Savaş yıllarına doğru adım diye niteliyor.

 

NATO ülkeleri ile Ukrayna’daki krizi Polonya’da masaya yatıracak olan Obama, Avrupa ile daha fazla askeri alanda ortaklığını güçlendirmesi yolunda kararlar alınması bekleniyor. Özellikle Polonya ile askeri alandaki iki ülke ilişkilerini geliştirmek isteyen Obama, Varşova’da düzenlediği basın toplantısında sıcak mesajlar verdi. Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile basın toplantısı düzenleyen Obama, Rusya’yı “Ukrayna’da krizi daha fazla tırmandırmaması” konusuna uyardı.

Moskova’yı Ukrayna’da ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağıran Obama, ülkesinin NATO’nun kolektif savunma ilkesine bağlılığını yineledi ve “Avrupa Güven Girişimi”ni açıkladı. Bu program, Kongre’den onay alması halinde, ABD’nin Avrupa’ya ilave asker sevkiyatına ve tatbikatlara fon sağlayacak. Obama, ülkesinin Ukrayna ve Moldova gibi ülkelerle ortaklığını güçlendireceğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.