ABD, Afganistan’da asker bırakmama seçeneğini tartışıyor

ABD, Afganistan’da asker bırakmama seçeneğini tartışıyor

Afganistan’daki birliklerini 2014 sonuna kadar çekecek olan ABD’nin, çekilme sonrası bu ülkede asker bulundurma planından vazgeçmeyi düşündüğü iddia edildi.

New York Times gazetesinin, üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre ABD Başkanı Barack Obama ve Afgan lider Hamid Karzai arasında artan gerilimin ardından Washington, daha önce ‘en kötü senaryo’ olarak adlandırdığı tamamen çekilme seçeneğini tartışıyor. Washington, 2014 sonrasında da Afganistan’da yaklaşık 8 bin kişilik bir güç bulundurmak için Kabil yönetimiyle uzun süredir görüşmeler yapıyordu. Ancak ABD’nin, geçtiğimiz ay Katar’da ofis açan Taliban ile barış görüşmeleri yolunda adım atmasına Karzai’nin gösterdiği sert tepki, taraflar arasındaki tansiyonu yükseltti.

NY Times, tansiyonu düşürmek için Karzai ile Obama’nın 27 Haziran’da yaptığı video konferansta uzlaşma sağlanamadığını kaydetti. Gazeteye göre Karzai, ABD’yi, Taliban ve Taliban’ın Pakistan’daki destekçileriyle kendi başına barış yapmakla suçladı. Bu görüşmenin ardından da Obama yönetimi, Irak’taki gibi tüm askerlerini çekme seçeneğini ‘ciddi olarak değerlendirmeye’ aldı. Şu anda Afganistan’da bulunan yaklaşık 63 bin Amerikan askeri var. Bu sayı Şubat 2014’te 34 bine düşecek.

Afgan lider Karzai, Taliban tehlikesine karşı caydırıcı güç olarak ülkede ABD askeri kalmasını istemekle birlikte, bunların sayısı ve hangi şartlar altında görev yapacağı gibi konularda Washington’la ihtilaf yaşıyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.