ABD, 300 askeri danışmanını Irak’a gönderiyor

ABD, 300 askeri danışmanını Irak’a gönderiyor

ABD, 300 askeri danışmanını Irak askerine yardım için bölgeye gönderiyor. Danışmanlar, önemli kentleri ele geçiten Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD)’e karşı Irak askerine destek verecek.

Başkan Barack Obama bugün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada ABD’nin göndereceği danışmanların cephede savaşmayacağının altını çizerek, ‘‘Irak’ta askerlerimiz yeniden savaşa girmeyecek’’ dedi.

IŞİD’in Irak’ı giderek istikrarsızlığa doğru süreklediğini belirten Başkan Obama, Irak’ın teröristler için güvenli bir bölge olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Obama, ABD’nin Bağdat ile Kuzey Irak’ta kurulan ortak askeri operasyon merkezlerinden operasyonların yönlendirilmesine yardımcı olacağını söyledi. Başkan Obama, herhangi bir askeri operasyon öncesinde Irak’ta istihbarat, gözlem ve keşif gibi konularda ellerinde yeterli bilgi geretiğini de dile getirdi. Herhangi bir adım atmadan önce Kongre ile yakın işbirliği içinde olacağı sözü veren Obama, ‘‘Zaman ve zemin askeri bir operasyonu gerekli kılıyorsa eğer harekete geçmeye hazırız’’ mesajını verdi ve Irak liderleriyle de aynı şekilde yakın temasta olacaklarını belirtti.

Başkan Obama, Dış İşleri Bakanı John Kerry’nin Irak’taki krize çözüm bulmak için  Orta Doğu ve Avrupa turuna çıkacağını söyledi.

MALİKİ’YE YENİDEN MEZHEPÇİLİK UYARISI

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi yeniden uyaran Obama, Irak başbakanının mezhep ayrımcılığına yol açan politikalarını bir an önce terk etmesini istedi. Obama, geçtiiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Maliki’yi mezhep ayrımına yönelik uygulamalarına son vermeye çağırmıştı. Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada kendilerinin ne Sunni ne de Şii mezhebinin yanında yer almayacaklarını, birini diğerine karşı desteklemeyecekleri sözünü verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.