AB, Afrika için Türkiye’den asker istedi

AB, Afrika için Türkiye’den asker istedi

Hıristiyan milislerinin Müslümanlara yönelik etnik temizlik yaptığına dair uyarıların yoğunlaştığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ne (OAC) asker göndermeye hazırlanan AB, Türkiye’den de destek istedi.

 

Dün Brüksel’de Fransız Tümgeneral Philippe Ponties komutasında hazırlık çalışmaları süren operasyona katkıda bulunacak ülkeleri belirleme amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye, ABD, Kanada, Gürcistan, Norveç ve Sırbistan da katıldı.

Toplantıya katılan AB üyesi olmayan ülkelerden şu aşamada sadece Gürcistan’ın operasyona katkıda bulunma konusunda somut taahhütte bulunduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye’den de ‘sahada ya da karargahta görev yapacak’ askeri katkı talep edildiğini belirtti. Türkiye’nin dünkü toplantıda olumlu ya da olumsuz görüş bildirmediğini kaydetti.

 

Fransa daha önce OAC’ye 1600 asker göndermişti. Ancak Fransız birliklere Müslümanların milis gücü Seleka’yı silahlandırırken Hıristiyan milis gücü anti-Balaka’yı kolladığı eleştirileri yöneltilmişti.

 

Nitekim önceki gün başkent Bangui’deki Müslümanlar, Fransız askerlerinin anti-Balaka milislerinin vahşetine tepkisiz kalmasını protesto etti. PK5 mahallesinde düzenlenen gösteride ‘Fransa’ya hayır’, ‘Fransa’nın adaletsizliğine hayır’ sloganları atıldı.

 

DAVUTOĞLU’NA MEKTUP

 

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir mektup yazdı. Bölgede 6 ay görev yapması ve maliyetinin 25.9 milyon avro olması beklenen operasyonda yer alacak asker sayısının 600 civarında olması öngörülüyor.

 

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan konuya ilişkin destek istediği mektup Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği’ne iletildi. Mektubun henüz Ankara’ya ulaşmadığına ve konu üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, şu bilgileri verdiler:

 

“Mektup sadece Türkiye’ye gönderilen bir mektup değil. Birçok ülkeden katkı istendi. ‘Türkiye’ye de katkıda bulunmak ister misiniz?’ diye soruldu. Spesifik bilgileri içeren bir mektup değil. Eğer yapılacak değerlendirmeler neticesinde Türkiye, bu konuda müsbet bir yanıt verirse o zaman AB, Türkiye’ye yapabileceği katkılar hakkında bilgilendirme yapacaktır.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.