14 yıldır açlık grevi yapan Hintli aktivist artık serbest

14 yıldır açlık grevi yapan Hintli aktivist artık serbest

‘Dünyanın en uzun açlık grevcisi’ olan Irom Sharmila, Manipur ve Keşmir’de geçerli olan kanunun değişmesini istiyor. Kanuna göre bu bölgelerde insan hakları ihlali işleyen askerlerin yargılanması için hükümetten izin alınması gerekiyor.

Bundan tam 14 yıl önce Hindistan’ın Manipur eyaletinde askerlerin otobüs durağında 10 sivili öldürmesi ile başladı her şey. Olayın ardından askerler cezalandırılmamıştı. Sebebi; Manipur ve Keşmir gibi sorunlu bölgelerde geçerli olan bir kanuna göre buralarda insan hakları ihlali işleyen askerlerin yargılanması için federal hükümetten izin alınması gerekiyor. Genellikle izin verilmediği için de askerler, işkencelerine devam ediyorlardı. İşte bunu protesto etmek ve söz konusu kanunun değişmesi için açlık grevine başlayan Hintli aktivisit Irom Sharmila, intihara teşebbüsten yargılanarak hapse atıldı. 2000 yılından beri ağzına tek bir lokma koymayan ve hapiste tutulan 42 yaşındaki Sharmila, önceki gün serbest bırakıldı. Burnuna zorla takılan serumdaki vitamin ve proteinlerle hayatta kalan Sharmila, serbest bırakıldığında oldukça güçsüz görünüyordu. Ancak erkek kardeşi Singhjit Irom, Sharmila’nın talepleri karşılık bulana kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi. Sharmila’nın duygusal olduğuna dikkat çeken kardeşi Irom, “O aynı zamanda güçlü bir kadındır, mücadelesini bırakmayacaktır.” dedi.

‘Dünyanın en uzun açlık grevcisi’ olarak tanımlanan Irom Sharmila, ülkesindeki kanunlara göre her yıl bir kez serbest bırakılmıştı. Fakat açlık grevine devam ettikçe yeniden tutuklanmıştı. Sharmila eylemi çerçevesinde ne evine gidiyor ne de annesi veya diğer yakınlarıyla görüşüyor. Pek çok insan hakları örgütü, greve başladığı günden beri annesini bile görmeyen Sharmila’nın arkasındaki en büyük destekçi. Aktivistlerden Babloo Loitongbam, mahkemenin Sharmila’yı serbest bırakmasını ‘aktivistler için büyük bir zafer’ olarak gördüklerini aktarıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.