Zaman’a kayyım atanması Arap basınında flaş haber

Zaman’a kayyım atanması Arap basınında flaş haber

Arap basınının tamamına yakını, Zaman Gazetesi’ne yapılan kayyım atamasını, “Erdoğan muhalif Zaman Gazetesi’ni korumalar eşliğinde kapatıyor” başlığıyla flaş haber olarak geçti.

Ortadoğu’dan tüm dünyaya Arapça, İngilizce ve Fransızca yayın yapan Arap basını, İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği Zaman Gazetesi’ne hukuksuz bir şekilde kayyım atamasını okuyucularına flaş haber olarak duyurdu. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Mısır, Filistin, Fas, Ürdün, Katar, Kuveyt ve iç savaş yaşayan Suriye, Yemen ve Irak basınında da yankı buldu.

Ortadoğu’nun en önemli yayın kuruluşu El-Jazeera de kayyım haberini takipçileriyle paylaştı. Al-Jazeera haberi, “Türkiye muhalif Zaman gazetesine kayyım atadı” diye duyurdu.

Suudi Arabistan’dan tüm bölgeye yayın yapan al-Arabia haber kanalı, Şark el-Avsat, Okkaz ve al-Mantık gazeteleri, kayyım haberini “Erdoğan muhalifi Zaman Gazetesi’ne koruma eşliğinde kapatma” olarak geçti. Haberin detayında ise Türkiye’nin en çok satan muhalif gazetesine Erdoğan muhalifi olduğu için kayyım atandığını duyuruldu.

Mısır’ın RTÜK’ü olarak bilinen Mısır Televizyoncular Birliği ERTU, Zaman Gazetesi’ne kayyım atanmasını tüm üyelerine, “Türkiye’de Erdoğan’ın özel kuvvetleri kayyımla birlikte Zaman Gazetesini kapatmaya gidiyor” acil butonuyla ilan etti. Ayrıca ülkede bulunan ve Ortadoğu’nun en önemli gazeteleri arasında gösterilen al-Ahram, Youm Sabıa, al-Vatan, Masr el-Youm ve el-Dustur gazeteleri de ERTU’nun attığı haberi olduğu gibi kullandı.

Kuveyt’in önde gelen basın kuruluşlarından al-Ceride ve al-Ray al-Alem gazeteleri de, “Erdoğan Türkiye’nin en büyük gazetesini kapatıyor” başlıklı haberi okurlarına iletti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Arap âlemine yayın yapan ve bölgenin en güçlü haber kanalları arasında gösterilen Sky News Arabia televizyonu ise atamayı “Erdoğan muhalif gazeteyi koruma birlikleri eşliğinde kapatıyor” şeklinde gördü. BAE’nin başkent Ebu Dabi’den yayın hayatına devam eden Arabs Today gazetesi ise haberi, “Türkiye’de Erdoğan bir gazeteyi daha kapatıyor” başlığıyla verdi.

İngiltere’nin en önemli basın kuruluşlarından olan BBC de kayyım haberine kayıtsız kalmadı. Arap dünyasına yayın yapan BBC Arabic haberi, “Türk Mahkemesi, en büyük muhalif gazeteye el koydu” başlığıyla takipçilerine duyurdu.

Lübnan menşeli ve ülkenin en önemli siteleri arasında gösterilen Lebanonfiles haber portalı ise “Türkiye’nin en büyük gazetesi korumalar eşliğinde kapatılıyor” duyurusunu yaptı.

Filistin merkezli ve ülkenin en önemli gazetesi el-Kuds, manşette “Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Zaman Gazetesi, Erdoğan muhalifi olduğu için kapatılıyor” ifadesini kullandı.

İç savaşın olduğu Yemen’den yayın yapan Ene Yemen haber sitesi de Zaman Gazetesi’ne kayyım atamasına karşı çıktığını belirttiği haberde, Zaman’ın Arapça yayın yapan sitesini okurlarıyla paylaştı.

İç savaşın olduğu Irak ve Suriye’de yayın yapan haber sitelerinin Zaman Gazetesi’ne kayyım atamasını haber yapmaları dikkat çekti.

Ayrıca hemen hemen bütün Arap basınında yer alan haberlerin detayında, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuna da geniş yer verildiği görüldü. Arap basını aynı haberleri Twitter ve Facebook hesabından da okuyucularına duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.