IMF, Rusya ve Ukraynay’la yakın ekonomik ilişkisi olan ülkeleri uyardı: Sonuçları ağır olacak

IMF, Rusya ve Ukraynay’la yakın ekonomik ilişkisi olan ülkeleri uyardı: Sonuçları ağır olacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) cumartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal hareketi ve devamında gelen yaptırımların küresel ekonomiye ‘ciddi etkileri olacağı’ konusunda uyarıda bulundu.

IMF, isim vermeden, Ukrayna ve Rusya’yla yakın ekonomik ilişkileri bulunan ülkelerin özellikle bu durumdan çok ağır şekilde etkileneceğini; bu ülkelerde bazı ürünlerin bulunamayacağını, arz dengesinde sorunlar yaşanacağını belirtti.

Türkiye’nin her iki ülkeyle de yakın ekonomik ilişkileri bulunuyor. 

“Şu an durum stabil değil ve genel görünüm olağandışı şekilde belirsiz. Durumun şu anda bile çok ciddi ekonomik sonuçlar yarattığı gözüküyor. Eğer çatışmalar şiddetlenirse ekonomik zarar çok daha yıkıcı olacaktır.” denilen açıklamada, enerji ve ticari mal fiyatlarının çok arttığı, enflasyonun birçok ülkede yükseldiği bilgisine de yer verildi. Rusya’ya yönelik yaptırımların da tüm bu gelişmeler üzerine çok daha geniş çapta sonuçlar yaratacağı ifade edildi.

Tüm bunlara Avrupa’ya doğru yaşanan göçmen akını da eklenince, IMF’ye göre, savaşın küresel etkileri daha sert hissedilecek.