Stephen Colbert de Gollum davasına taraf oldu

Geçen hafta Amerika’nın ünlü televizyon talk show’cularından Stephen Colbert programında bir bölümü Türkiye’ye ayırdı. Daha doğrusu Türkiye’de yaşanan bir olaya.

Colbert programda, “Biliyorsunuz bazen bu ülkede yaşamanın ne kadar büyük bir şans olduğunu söylüyorum. Hepimiz esasında çok şanslıyız” diyerek konuya giriş yaptı ardından Amerika’da yaşam hakkında en çok sosisli sandviç, elmalı turta ve bezbolu sevdiğini söyleyerek espri yaptı.

Sonrasında ise Anayasal hak olarak politik veya ticari anlamda güçlü kişiler hakkında istediği espriyi yapabilme özgürlüğünden bahsetti Colbert ve konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden birine benzeten Doktor Bilgin Çiftçi’nin davasına getirdi.

Colbert bu noktadan sonra şunları söyledi, “Türkiye’de bir kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Yüzüklerin Efendisi’nin karakterine benzettiği için iki yıl hapis cezası ile karşı karşıya. Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım, Erdoğan Yüzüklerin Efendisi’nin bir karakteri değil. Yani Aragorn’un babası gibi düşünebilirsiniz ancak değil. O kişi Arathorn. Her şey Bilgin Çiftçi’nin, bu arada bu da bir hobbit ismi değil, Erdoğan ile Gollum’un fotoğraflarını kıyaslayarak Facebook’a yüklemesiyle başladı.”

gollumBu noktada ekrana Çiftçi’nin yaptığı fotoğraf kolajı geldi.

“Gerçekten iyi iş” diyen Colbert Facebook’da bu tür şakaların yapıldığını hatırlattı. Colbert ardından davanın nasıl geliştiğini anlatmaya başladı, “Bay Çiftçi bu paylaşımın ardında Türk Sağlık Bakanlığı’na bağlı işinden kovuldu. Ardından dava başladı çünkü devlet başkanına hakaret etmek Türkiye’de hapis cezası ile cezalandırılıyor. Mesela ben Türkiye’de olsam yasallar dahilinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın burnunun bir kırkayağın yuvasına benzediğini söyleyemem. Bay Çiftçi davasında oldukça fantastik bir savunma yaptı ancak davanın hakimi bunu anlayacak yeterlilikte değildi. Şimdi CNN’in sevgili sunucusu Christiane Amanpour nedenini anlatacak.”

Ekrana dava ile ilgili CNN’in yaptığı haber geldiği anda Amanpour Bilgin Çiftçi’nin Gollum karakterinin esasında bir kahraman olduğunu, yüzüğü alevlere atarak Orta Dünya’yı kurtardığını söylediğini belirtti. Hakimin ise filmleri tam olarak izlemediğini söylediğini aktadı.

Colbert bu yorumun ardından, “Hadi canım. Türkçede bile filmlerin tamamını izlemedim demek filmleri izlemedim demektir. Şimdi hakim durumun açıklığa kavuşması için beş Gollum uzmanını bilir kişi olarak atadı. Şimdi bir düşünelim bu konuda uzman kimi biliyoruz?” dedi.

Colbert kendi gençlik yıllarını tamamen Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J.R.R Tolkien’i okuyarak geçirdiğini hatırlattı. Bütün gençlik döneminde ödevleri, spor aktivitelerini, eğlenceleri bırakıp Tolkien eserleri okuduğunu belirten Colbert bir gün özel bir durum için hazırlık yaptığını hissettiğini söyledi.

“Şimdi o zaman geldi. Masum bir adamın özgürlüğe kavuşması benim ellerimde” diyerek programa devam eden Colbert bazı seyircilerin kendi uzmanlığını değil de Yüzüklerin Efendisi filminin yönetmen ve senaristi Peter Jackson’ın açıklamasını daha tatmin edici bulabileceğini söyledi.

Colbert ardından Jackson’ın davayı öğrendikten sonra Çiftçi’nin haklı olduğunu ve fotoğraflardaki karakterin iyi bir hobit olan Smeagol olduğunu söylediği röportajdan bir bölüm getirdi.

Ünlü sunucu Jackson’ın açıklamasının doğru olduğunu belirtip Smeagol’un iyi bir hobit olduğunu sadece güç yüzüğü tarafından baştan çıkarılıp Gollum’a dönüştüğünü anlattı ve bunun ayı bedende iki kişinin yaşaması gibi bir kişilik bölünmesi olarak da tanımlanabileceğini belirtti.

Colbert Jackson’ın bu konuda dünyadaki en iyi ikinci uzman olduğunu ifade etti. Zira Jackson’ın kendisi de Steven Colbert’in hayatta tanıdığı en büyük Tolkien uzmanı olduğunu söylemiş ve Hobbit filminin ikinci bölümünde sunucuya bir rol de vermişti.

Ayrıca filmin çekildiği Avustralya’da sonradan yapılan bir yarışmada da kendisinin birinci olduğunu belirten Colbert şimdi bu unvanları adaleti yerine getirmek için kullanabileceğini söyledi.

Mahkeme için Türkiye’ye gidemeyeceğini açıklayan Colbert bunun yerine bölümün sonu için hazırladığı VTR’yi ekrana getirdi. VTR’de Harper Lee’nin ünlü eseri Bülbülü Öldürmek’den aynı isimle uyarlana filmin mahkeme sahnesine gönderme yapan Colbert, filmin başrolündeki Gregory Peck gibi giyinip Smeagol ile Gollum’un farkını açıkladı. Ünlü sunucu ayrıca ifade özgürlüğünün önemine de değinip esprili bir şekilde bölümü kapadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.