WSJ – ‘Almanya  Tükiye’ye Patriot füzeleri gönderilmesini onayladı’

WSJ – ‘Almanya Tükiye’ye Patriot füzeleri gönderilmesini onayladı’

wsj logo1Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kabinesi perşembe günü NATO’nun, Suriye’den olası saldırılara karşı Türkiye’yi koruma misyonunun bir parçası olarak iki adet Alman patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılmasını onaylarken, Batılı ülkelerden Suriye’deki çatışmaya askerî müdahale yönünde de önemli bir adıma imza attı.

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Savunma Bakanı Thomas de Maiziere yaptıkları açıklamada, Almanya’nın patriot sistemi ve sayıları 400’e kadar ulaşabilecek askerî birlikleri süresi 31 Ocak 2014 tarihinde sona erecek görev için konuşlandıracağını söylediler.

Westerwelle ve Maizire, konuşlandırmanın Türkiye’nin savunmasını destekleme amacı taşıdığını ve “askerî caydırıcı” olarak hizmet ettiğini, aynı zamanda NATO’nun Türkiye-Suriye sınırındaki hava savunmasını güçlendirmeyi amaçladığını söylediler. Fakat Alman yetkililer konuşlandırmanın Suriye topraklarında “uçuşa yasak bölge” uygulanmasının bir parçası olmadığını da vurguladılar.

Bu hamle NATO’nun salı günü Suriye’deki çatışmaların tırmanmasının ışığında Türkiye hava savunma sistemlerini güçlendirme kararının arkasından geldi. Suriye’nin çatışmayı kimyasal silahlar kullanarak artırmasından endişe eden uluslararası liderler, Şam’ı bu tür silahların kullanılması durumunda ülke liderlerinin adalet önüne çıkarılacağı konusunda uyardılar.

Bakanlar açıklamada, “Alman patriot hava savunma sisteminin konuşlandırılması Hollanda ile iş birliği içinde yapılacak. ABD de Almanya’nın bu ittifakta güvenilir bir ortak olduğunu vurgulamıştır.” dediler.

Patriot birimlerinin konuşlandırılması hakkındaki nihai onay, 12 ve 14 Aralık tarihleri arasında yapılması beklenen oturumda Alman parlamentosu tarafından kararlaştırılacak.

Associated Press’e göre parlamento onayına bağlı olarak, Hollanda kabinesinin onay kararını cuma günü vermesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.