Tut Bizi Ey Oruç

Ayların sultanı, sultanların ayı, Ramazan, yine geldi rahmeti ve bereketiyle kuşattı bizi.  Ramazan her teşrifinde, sanki o ilâhî mesajı yeniden getiriyor, onu ruhlarımıza bir daha içiriyor, ruh dünyamızı onunla yeniden aydınlatıyor, gönül dünyamızı onun nurlu iklimiyle yeniden nurlandırıyor, manevi perişaniyetimizi yeniden tamir ediyor, kulluğumuzu bir daha salıyor gibi. Evet orucu büyüklerimizden, dedelerimizden bize tevarüs eden şekliyle hep tuta-geldik. Oruç tutmak… Acaba biz mi orucu tutuyoruz yoksa oruç mu bizi tutuyor.

Her yıl ramazan ayında orucu tutmaya niyet ederiz. Biz orucu tuttuğumuzu zannederiz aç kalarak. Ama oruc sadece aç kalmak mıdır? Oruç sadece midenin sahur ve iftarından ibaret değildir. Hakiki oruç, bütün uzuvların el-ayak, dil-dudak, göz-kulak, kalp-kafa, his-hafa, hayallerimizle dahi tutulan oruçtur . İşte insan orucu bütün hücreleriyle tutttuğunda, onu duyarak hissederek tuttuğunda orucu tutmuş oluyor. Biz orucu tutunca da o da bizi hakkıyla bütün kötülüklere karşı tutuyor. Hayvaniyetten çıkıp, cismaniyeti bırakıp kalb ve ruhun derecesine çıkmaya vesile nurani bir asansör oluyor.   

Allah (cc) emrettiği için sahurdan iftara yemekten içmekten vs. birçok alışkanlıktan kesiliriz. Oysa Allah`ın (cc) bu manada haram kıldığı bir çok mesele var. Ama nedense onları bu hassasiyetle ele alıp uygulamayız. Oysa Allah (cc) ramazandaki oruçla adeta ahireti kucaklayacak ve cennetle neticelenecek bize umumi ve külli bir prova yaptırıyor. Bir umumi talimgahtan geçiyoruz topyekün müslümanlar olarak. Yani adeta nasıl ki bir ay boyunca elinizi, dilinizi ve belinizi tutuyorsunuz. Aynen öylede oruç aslında bir ömür boyu bunu yapmayı salıklıyor bize bütün bu temrinatlarla. Çünkü bayramın yolu ve erkanı bu.

Ömrünü ramazan gibi geçirenlere ahiret bayram olur

“Ömrünü ramazan gibi geçirenlere ahiret bayram olur”. Ramazandan sonraki bayramın hikmeti de bu olsa gerek. Yani bir ay siz belli kurallar çerçevesinde hayatınızı tanzim ediyor uzuvlarınıza oruç tutturuyorsunuz ve sonrasında “yeyiniz içiniz” iltifatıyla karşılaşıyorsunuz. İşte ramazan ve oruc bu dersi veriyor bize. Bu manada tutulan oruç inşallah bizi ahirette dik tutar. Sıratta tutar, mizanda tutar, Livaül hamdın altında tutar. Ama bunun şartı Allah`ın (cc) haram kıldığı her şeye karşı bir ömür boyu oruç tutmakla mümkün. Bu haramlar dünyada iftarı olmayan oruçlardır.

Mesela namaz da öyle değil midir? Kur’an-ı Kerim’de “namaz insanı fuhşiyattan ve münkirattan alıkor” deniliyor. Namaz hakkıyla ikame edilirse insanı her türlü kötülükten korur. Oruc da hakkıyla tutulursa döner bize mukabelede bulunur ve bizi dünya ve ahirette tutar. Oruçlu bir insan münkerata karşı  kapalı olduğu için haramlara karşı oruçlu olduğu için oruç böyle bir insanı dik tutar. Daha doğrusu böyle bir insanın başı dik, alnı ak ruhu paktır. Ve ötelere gitmeye en hazır olduğu andır. Azrail ile buluşacak yüz vardır bu insanda.

Orucu hakkıyla tubilirsek oruç da bizi en amansız ve imansız hadiseler karşısında dim dik tutar, zamanın çıldırtıcılığına karşı diri tutar, zeminin kayganlığına karşı sabit kadem tutar.

Ey oruç tut bizi, tut bizi ne olur dilimizi tut onunla insanları sokmayalım, gıybetle onu kirletmeyelim, yalanla sıdkımıza halel getirmeyelim. Gözümüzü tut ki, onunla harama nazar edip dunyamizi ve ahiretimizi karartmayalım. Kalbimizi tut, tut ki fesada girip bütün vücudumuzu ifsad etmesin. Zihnimizi, hafamızı, ahfamızı tut sırlarımızı sen kontrol altına al ki şeytanın ve nefsin santrali olmaktan kurtulalım. Tahayyüllerimizi, sen tut ve süsle. Tasavvurlarımızı sen tut ve doldur. Taakkullerimizi sen tut ve doyur. Yürüdüğümüz yollarımızı ve itikamızı sen istikamette tut. Kibrimizi, enaniyetimizi, grurumuzu sen tut. Şehvet, şöhret ve hayvani arzu iştahalara karşı tut bizi ey oruç. Kin nefret, öfke, gayzımızla sürükleneceğimiz felakete karşı tut bizi ey oruç. Şu gurbet diyarında sürekli kurbette tut bizi ey oruç. Ey oruç tut bizi, tut ki edemeyiz sensiz…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.