Manhattan’dan dünyaya ‘Türkçe’ sevgi ve barış mesajı

“Her yerde olmayan Türkiye bir yerde olamaz” diyor, sevgi okullarının fikir mimarı sayın Fethullah Gülen Hocaefendi. Türkiye`yi bir sevda haline getiren bu okulların sesleri ve solukları artık sadece Orta Asya`dan, Balkanlar`dan değil, Uzak Doğu`dan, Afrika`dan ve okyanus ötesi Amerika`dan gürül gürül gümbür gümbür geliyor. Bir dünya sahnesi Manhattan`da farklı renk, dil, din, ırktan Amerikalı çocuklar bir koro haline gelmiş bütün dünyaya sevgi ve barış şarkılarını yüreklerinden gele gele haykırıyorlar. Tıklım tıklım salonda muhteşem bir coşkuya şahit oluyoruz. Bu dünya sahnesinde böylesine muhteşem bir dostluk korosu dünya barış ve huzurunun geleceği adına bütün insanlığa ümit veriyor.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları heyecanı aylardır dünyanın dörtbir yanında devam ediyor. Bu coşkuya Amerika`da ve özellikle Manhattan adasında şahit olmak ve Amerika`lı çocukların her haliyle ve diliyle Türkçe performanslarına tanık olmak insanı ayrıca heyecanlandırıyor. New York Türk Kültür Merkezi, Amerika`nın doğu yakası elemelerini coşkulu bir şölenle noktaladı. Bu yıl 5’incisi düzenlenen Türkçe olimpiyatına doğu yakasından New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania`dan yaklaşık 1000 kadar öğrenci yarıştı. Türkiye`nin farklı desenlerini üzerlerinde taşıyan Amerika`lı çocukları adeta Türkiye`deki bir salonda gibi seyretmek gerçekten muhteşemdi.  

 

Evet, bugün Amerika`nın doğu eyaletlerinden barış dilinin bülbülleri Türkçe Olimpiyatları için, yani Türkçe için, sevgi dili için bir araya geldi. Yediden yetmişe herkesin simasında o gururun emaresi, o sevgi dilinin muhabbeti, köklü dilimizin teraveti, hoşgörü ve diyalog dilimizin nezaketi, ses bayrağımızın nezahetini gördük. Amerikalı, Afrikan-Amerikan, İspanyol, Çinli, Boşnak, Ahıskalı, Türk, Arnavut, Rus, Pakistan, ve daha bir çok milleti, dini ve dili bağrında yaşatan Amerika`nın rengarenk insan desenlerini görüyorsunuz bu kardeşlik sahnesinde. Sahnede neler yok ki!  Rengarenk halk oyunları, şiirler, şarkılar, türküler kısaca bugün salonda nabızlar Türkçe atıp gönüller muhabbetle coştu.

Dünyanın neresine giderseniz gidin sevgi okulları dünya barışının temel rükünleri olarak karşımıza çıkıyor. Amerika`da dünya ve insanlık barışı ve huzuru adına bu okulların önemi, misyonu, kıymeti ilerde daha iyi anlaşılacaktır. Bunun en bariz göstergesi Türkiye`de ve dünyada sevgi diyen, barış soluklayan, hoşgörüden dem vuran insanların bu okulları gezip memnuniyetini dile getirmeleridir. Gerek Türkiye`de gerekse bütün dünyada en yetkili ve etkili insanların taktirini kazanmayı başaran bu eğitim kurumları emin adımlarla yollarına devam ediyorlar.  Yine bu okullar bütün dünyada kültürlerarası mozayiğin temel taşı vazifesini de görüyor. Kültürlerarası, dinlerarası, medeniyetlerarası çatışmanın önünü alabilecek ikinci  alternatif bir proje yok.  Bu okulların ve temelde bu hareketin dünyada üstlendiği rol dünya barışı adına yeni bir model ve vizyon ortaya koymuştur. Dinlerarası beraberliğin şifresi,  medeniyetlerarası köprülerin mihenk taşıdır bu okullar.

Türkçe Olimpiyatlarına gurbet diyarında ve hele hele Amerika`da, yeni dünyada bu coşkuya şahit olmak bambaşka bir haz veriyor insana. Bütün dünyanın dilini konuştuğu bir ülkede kendi dilinizle bir şölene katılmak, o coşkuyu bütün canlılığıyla müşahade etmek ayrı bir güzellik. Binlerce insanımız ve Amerika`lı dostumuz bir salonda aynı heyecanı yaşamak üzere aynı atmosferi paylaştığına şahit olmak tarihi bir an.

Türkiye`nin uluslararası arenada yıldızı  sevgi dili Türkçe ile parlamaya başlayalı artık yıllar oldu. Amerika`da, Türkiye ve Türkçe adına ellerine aldıkları meşale ile yollara dökülen karasevdalıların, alın terlerinin semeresini gördük. Ciğeri Türkiye için yanan bağrı yanıkların sevdasıdır bu. Kalbi Türkiye.. Türkiye.. diye atan aşıkların destanıdır bu. Kendileri ülkeler aşırı, okyanusun bu yanında da olsa gönüllerinde Türkiye`yi yaşayan ve yaşatan Türkiye`nin asil ve asıl evlatlarının şanlı destanıdır bu. Hasreti, gurbeti, hicranı sinelerinde yaşayıp tek davaları “insan” olan Türkiye`nin aşıklarının destanıdır bu. Paraya, makama, şöhrete yakalarını ve paçalarını kaptırmayan, büyük ruhlu ama küçük görünümlü insanların destanlara sığmayan dertleri ve sancılarıdır bu.

Dünya`da dünya barışı ve huzuru adına kurulan dünya kadar kuruluşlar var. Bu kuruluşların en büyükleri de Amerika`da boy gösteriyor. Açlıkla, terörle, cehaletle, çevre kirliliği, insan hakları, nükleer santrallere karşı mücadele eden daha bir yığın kuruluşlar var. Bunların en önde gelenleri şüphesiz dünya barışı adına ortaya çıkan kurumlar. Dünya kadar insan dünya barışından bahisler açıyor, kitaplar yazıyor, konferanslar veriyor, kampanyalar yapıyor. Ancak ne varki bu gayretler bazen fazla medyatik olup, reklamdan öteye geçemiyor ve hedeften kopuyor. Menfi propagandaları, etnik çatışmaları, mezhep ayrılıklarını, kültür savaşlarını kökünden halletmenin tek yolu yetişen yeni nesli insanlık paydasında buluşturup şuurlandırmaktır. İşte yüzlerce farklı milletin yaşadığı Amerika`da “Türkçe Olimpiyatları” çocuklara bu ruhu aşılıyor. Dillerin kavgaya tutuştuğu, dinlerin savaştığı, kültürlerin gardını aldığı bir asırda, dolaylı yollardan savaşmaya hazır bu önemli unsurları birleştirme ve onların hepsini birer zenginlik olarak görüp dünya barışı adına atılan ne muhteşem adım bu olimpiyatlar…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.