Çocuğumun uyuşturucu kullandığını nasıl anlarım?

Uyuşturucu konusu gündeme gelince akıllara düşen sorular: Acaba benim çocuğum da bu zehre bulaşmış olabilir mi? Bir kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabiliriz? Kullanıcının belirtileri nelerdir? Gençler uyuşturucuya nasıl başlıyor? Yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Belirli bir dozda alındığı zaman uyuşturucular gencin sinir sistemine etki ederek fiziki ve psikolojik dengesini bozmaktadır. Uyuşturucunun tehlikeli yanlarından biri de bir kaç defa kullanma ile bağımlılığın başlamasıdır. Bu şekilde kurtulması çok zor bir bağımlılık girdabına kapılan gencin dünya ve ahiret hayatı mahvolmaktadır. Erken teşhis ve kalıcı çözüm için, uyuşturucu belasının belirtilerinin anne ve baba tarafından bilinmesi ve fark edilmesi çok önemlidir. Belirtileri fiziksel ve ruhsal olarak iki grupta özetleyebiliriz.

Fiziksel değişim döneminde görülen belirtilerle uyuşturucu bağımlılarının belirtileri birbirlerine benzerlik göstermektedir. Bu bakımdan öğrencide görülen davranış değişikliklerini hemen uyuşturucu kullanımına bağlamak yanlış olabilir.

FİZİKSEL BELİRTİLER

Dikkati çekecek seviyede bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, burun akıntısı, terleme, titreme, dengesizlik, gözde kanlanma, göz bebeğinde daralma, yüzde kızarma-soğukluk, terleme ve titreme, yürüme bozukluğu ve solunum güçlüğü.

RUHSAL BELİRTİLER

Uyuşturucu kullanan gençlerde görülebilecek bazı davranış değişikliklerini de şöyle özetleyebiliriz: Öğrenci sık sık arkadaş çevresini değiştirir, aile ile ilişkilerini azaltır, odasında yalnız kalmayı tercih eder. Öğrencinin okul başarısı düşer ve okula devamsızlığı artar. Gün içerisinde ani davranış değişiklikleri gözlemlenir. Öğrenci neşeli iken birdenbire durgunlaşır, öfkeli ve saldırgan davranışlar gösterir.

ÇOCUĞUMUN UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI NASIL ANLARIM?

Bir öğrencinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken konulardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Çok sık göz damlası kullanma. Evet, gözdeki kızarıklığı gideren, marketlerden rahatlıkla alınabilecek göz damlaları. Uyuşturucu batağına düşmüş bir genç ile hapishanede yapılan görüşmede, “Ailem benim neden o kadar çok göz damlası kullandığımı merak etmiş olsaydı ben bugün burada olmazdım” itirafında bulunmuştur. Bu arada göz damlalarının kesinlikle uyuşturucu olmadığını ifade edelim. Bu masum damla kullanımı uyuşturucunun göze yapmış olduğu kızarıklık etkisini gizlemek için kullanılıyor. Ayrıca, ortaya bıraktığınız para cüzdanından düzenli olarak para kaybolması dikkat edilmesi gereken önemli bir belirti. Çamaşırlarda görülen kusma izleri, pantolonlardaki idrar lekeleri ve ceplerdeki madde kırıntıları dikkatimizi çekmesi gereken diğer belirtilerden.

GENÇLER UYUŞTURUCUYA NASIL BAŞLIYOR?

Bu sorunun cevabı çok net olarak ‘öncelikle uyuşturucu kültürüne alışmak’ olarak verilebilir. Uyuşturucu kullanım kültürü, yakın arkadaş çevresiyle eğlenmek için gidilen ve özellikle yetişkin gözetimi olmayan ortamlarda öğreniliyor. Okul dönüşü evde kimsenin olmaması, özellike annenin tam zamanlı çalışıyor olması, evin yuvadan ziyade otel gibi kullanılması, çocuğun ihtiyacı olan huzur ve güven ortamının tam olarak oluşmaması, uyuşturucu kullanımına zemin hazırlamaktadır. Ailenin yeterince bilgiye sahip olmamasından dolayı da, çocuğun kullanıcı olduğunun fark edilmesi gecikebilmektedir. ‘Bir kere denemekle bir şey olmaz’, ‘Süt çocuğu’, ‘Ana kuzusu’ gibi ifadelerle gençler arkadaşları tarafından tahrik ediliyor. Gençler, bu tuzakların içerisine daha çok aile içi sorunlar yüzünden girmeye başlıyor. Dikkat etmek gereken diğer önemli bir konu da çocuğunuzun arkadaş çevresi. Çocuğunuz okulda ve mahallede kimler ile arkadaşlık yapıyor? Okul gezilerinde ve yaş günü partilerinde nasıl bir arkadaş grubu içerisinde? Gençler, uyuşturucu kullanmaya genelde aile içi sorunlardan kaçmak, farklı ve değişik görünmek, kendini kabul ettirmek, uyuşturucu kullanan ünlü bir kişiye benzemek, madde kullanan arkadaş grubu tarafından dışlanmamak, sıkıntılarını, problemlerini uyuşturucu kullanarak unutacağını zannettikleri için başlıyor. Kısaca, uyuşturucu kullanımı, önce kültürüne alışmak, sonrasında ise denemekle başlıyor. Ders sonrasında gidilen oyun salonları, eğlence merkezleri ise en riskli ortamlar.

Amerika’da bulunan birinci nesil anne ve babaların kendilerini bu konuda eğitmeleri gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz toplumda uyuşturucu konusunda hazırlanmış ve geliştirilmiş kaynaklar mevcut. Türk ailelerin hazır olan bu İngilizce kaynaklardan istifade etmeyi düşünmesi gerekiyor. Uyuşuturucuya karşı alınabilecek en etkili tedbirler, çocuğun en yakın çevresinden başlamaktadır. Sadece uyuşturucu ve tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olmanın tek başına yeterli olmayacağı da ayrıca bilinmelidir. Çocuğa zaman ayırmak ve onun sağlam bir kişiliğe sahip olması için gerekli ortamı hazırlamak gerekmektedir. Önemli olan, çocuklara güçlü kişilik sahibi bireyler olabilmeleri için uygun ortamlar sağlamak ve bu konuda alacakları eğitimi desteklemektir. Neticede, kendisine teklif edilen uyuşuturucuya ‘Hayır’ diyecek olan çocuğun bizzat kendisi olacaktır.

Ailelere bu konuda başarılar diliyorum…

Dr.Cemil Genç
Eğitimci
  Preferences   Preferences   Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

2 Comments

  1. Nurgul November 6, 02:51

    Merabalar benim kizin 10 ay önce peynir dediniz maddeden içti doktor gözetiminde ilaçlarla birakti son bir aydir supeleniyorum gözlerinin içi kirmizi eve makjaz yapiyo geliyor konuşmaları çok durgun konuşuyor bu arada calisiyo ama nazil anlarim

    • emre December 15, 18:35

      Öncelikle merhaba kızınız o peynir denen maddeden kullandiysa öncelikle para dönen bir ortamda takılmıştır yani kızınızın para harcayış şeklinden madde kullanıyormu anlaşılır eve geldiğinde direk uyuyor ise muhabet etmek istemiyor ise gözleri kızarık ustunden misin denen göz damlası felan var ise kızınız büyük ihtimal madde kullaniyor

Only registered users can comment.