Afganistan’da sivil ölümleri arttı

Afganistan’da sivil ölümleri arttı

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu, yıllık yayınladığı raporunda terör saldırılarında ve çatışmalarda gerçekleşen sivil ölümlerinin ve yaralanmalarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artış göstererek son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu.

Dün açıklanan raporda Afganistan’da geçen yıl yaşanan sivil can kayıpları ve yaralanmaların toplam sayısının 10 bin 548 olduğu belirtildi.

Bu sayının 3.699’unu yüzde 22 artışla hayatını kaybedenler oluştururken yaralıların sayısı 6.849’u buldu. 2009 yılından beri bir yıl içinde Afganistan’da bu kadar yüksek oranda sivil kaybı rapor edilmemişti.

Rapor, artışta en büyük sebebi el bombası, havan ve roket gibi silahların kalabalık yerlerde yaşanan kara çatışmalarında sivil asker ayrımı gözetmeksizin kullanılması olarak gösterdi.

BM, sivil ölümlerinin yüzde 72’sinden Taliban ve bölgedeki benzeri gruplarını sorumlu tutarken yüzde 14’üne Afganistan ordusu ve ülkede görev yapan yabancı güçlerin sebep olduğunu söyledi.

Afganistan’da 11 Eylül 2001’den sonra görev yapmaya başlayan C güçleri ile ABD ordusu geçen yıl bu ülkeyi terk etti. ABD, Kabil’le yaptığı özel güvenlik anlaşmaları kapsamında bir miktar askerini daha Afganistan’da tutuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.