PSİKOLOJİ- Bugünün işini yarına bırakmak

Siz de işleri erteleyenlerden misiniz? Yapmanız gereken bir iş olduğunda, “Yapmalıyım, bunu biliyorum ama sonra uğraşırım” dediğiniz gün sayısı çok mu? Insanların çoğu gibiyseniz, bu soruya cevabınız olumludur. Işleri geciktirmeyi bir yaşam biçimi haline getirmenin oluşturduğu gerginliğin, aslında bir alışkanlıktan kaynaklanması ne acı! Yapmak istediğiniz bir çok işi erteliyor ama bir türlü bu alışkanlığı bırakamıyorsanız, yaşamın oldukça yorucu bir yüzü sizin her an yanınızda demektir.
 
İşleri ertelemek, oldukça evrensel bir hatadır. Ama dış güçleri suçlamak yerine, tüm sorumluluğu kendi üzerinize almalısınız….
Çeşitli araştırmalara göre ertelemenin iş yapmaktan daha kolay hale geldiği bazı alanlar şunlardır:
 
-Kendinizi kıstırılmış ve gelişemez hissettiğiniz bir mesleğe devam ederken.
-Acı verici hale gelmiş bir ilişkiyi sürdürürken.
-Utangaçlık ve fobileri düzeltmekten kaçınarak.
-Alkol, sigara kullanımını yok etmeye calışmamak. ”Hazır olduğumda bırakacağım.” demek ve ertelemek.
-Tüm yaşamı coçuklara adayıp kendi mutluluğunu sürekli ertelemek.
-Egzersize başlamak için sürekli tarih belirlemek.
-Hastalanınca doktora gitmeden iyileşmeyi beklemek ve sağlığı ile öğreneceklerinden kaçmak.
-İyi bir eleştirmen olmak ve pasifliğini gizlemek icin başkalarını  sürekli eleştirmek.
-Temizlik, tamirat vs  kişisel işleri ertelemek.
-Zor işlerle karşılaşıldığında  aniden hastalanmak.
-Sürekli yorgun olduğunu söyleyerek, yapılması zorunlu işlerden kaçmak.
 
Yapılması gerekenleri ertelemenin nedeni aslında iki kısımdan oluşur. Kendini kandırmak ve kaçış.
 
Ne yapmalıyız ki, erteleme tavrını değiştirebilelim. En etkili yöntem, beş dakikalik sürelerde yaşamaya karar verilmesidir. Yapılacakları uzun vadeli düşünmek yerine, şimdiyi düşünmek ve beş dakikalık işler yapmak.Mesela ertelenmiş bir telefon konuşması gibi.
 
Diğer bir yöntem, kendinize  “Ertelediğim işi şu anda yapmaya başlarsam başıma gelebilecek en kötü şey ne olabilir?” sorusunu sorun. Cevap genelde o kadar önemsizdir ki, size eyleme yönlendirebilir.
Korkunuzu tanırsanız ona tutunmanıza gerek kalmaz.
 
Kelime hazinenizden “belki” sözcüğünü silin.Ertelediğiniz işler bir baskaları ile ilgili ise, onlara karşı dürüst olun ve yapacağınıza dair tekrar söz verin. Cesur olup, o işi ertelediğinizi söyleyin.
 
Şikayetçi ya da eleştirici tavrınızdan kurtulmak için de, nelere kızgın olduğunuzu kağıda yazın.Bu davranışlarınızı yazarak iki şeyi başaracaksınız. Öncelikle eleştirici tavrınızın yaşamınızda hangi biçimlerde ve nasıl ortaya çıktığını , bir eleştirmen olmanızın sıklık ve düzenini, bununla ilgili olay ve insanları kavrayacaksınız.
 
Yapmak zorunda olduğunuz işlerden dolayı gerginlik hissetmek işin cok değerli olduğunuzu  düşünün. . Hiç bir yapılmamış iş, sizin hissettiğiniz üzüntünüzden  daha önemli değildir. Kendini seven insanların kendilerine böyle acı çektirmediklerini unutmayın.
 
Bir zaman belirleyin (örneğin Çarşamba, 10:00-11:00 arası ) ve bu zamanı tamamen ertelediğiniz işe ayırın. Ne kadar sıkıcı olursa olsun, kaçmayın .  
 
Dünyanın ve kendinizin değişmesi için şikayet etmek yerine, bir şeyler yapmak gerekli. Bugününüzü, ertelediklerinizi düşünüp gerginlik duyarak harcamak yerine, bu belalı durumu kontrol altına alabilirsiniz. Bir eleştirmen ve “keşke”ci olmak yerine iş yapan birey olabilirsiniz. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.