Amerika Alevi Bektaşi Vakfı kuruldu

Amerika Alevi Bektaşi Vakfı kuruldu

Amerika Alevi Bektaşı Vakfı, haftasonu düzenlediği program ile kuruluşunu duyurdu.

Lokma duası ile açılan vakfın kuruluş programına ünlü isimler katıldı.

Amerika Alevi Bektaşi Vakfı Başkanı Bilal Çiftçi konuklara hoşgeldiniz dedi ve kuruluş amaçlarını açıkladı.

Kemal-SilayÇiftçi’nin ardından kürsüye gelen Indiana Üniversitesi öğretim üyesi Kemal Sılay, Alevi inancının özünün sevgi olduğunu söyledi.

Alevilik inancında sevgi yolunun dışında başka yol bilmediğini ve bunun hak olduğunu aktaran Prof. Dr. Sılay şöyle devam etti; ‘‘Alevilik inancının özü sevgidir. Bu sevgi Alevilere hakkın yolunu gösterir. O yolda zalimlerle işbirliği yoktur. O yolda adalete sadakat vardır. O yolda haram lokmayı yer yoktur. O yılda bütün inançlara, hatta hiçbir inancı olmayan insanlara saygı sınırsız iken, din ticaretine, din sömürücülerine tolerans sıfırdır.’’

Türkiye’de yaşanan gelişmelere de göndermelerde bulunan Sılay, ‘‘Yeni Türkiye’’ ifadesini tanımadığını söyledi. Sılay, ‘‘Yeni Türkiye’yi tanımıyorum. Sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyorum’’ sözleri katılımcılar tarafından uzun süre alkış aldı.

Programın bir diğer önemli katılımcısı da Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu oldu. Kısa konuşmasında Hortoğlu, Alevilerin inançlarını ifade etmekte uzun yıllar büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

Bu zorlukların kendilerini yıldırmadığını aktaran Hortoğlu, ‘‘Artık tüm dünyaya ulaştırma zamanı geldi. (Alevilik değerlerini) Türkiye’de Muharrem ayı içinde o kadar yoğunduk ki, ABD’den böyle bir programa davetiye gelince çok heyecanlandım’’ diye konuştu.

İslam dünyasında büyük kaosların yaşandığı ve özellikle de Suriye ile Irak’ta büyük buhranların olduğuna işaret eden Hortoğlu, tüm bu siyasi çalkantılara karşın barış için umut var olunmasını istedi.

Programın ana konuşmacılarından olan Murad Hüdavendigar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Eğri de vardı. Alevi mezhebi ve inancı konularında yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan Eğri, Bektaşiliğin Anadolu gibi Balkanlar da gelişimi hakkında bilgi verdi. Konuşmasında Eğri, yeni kurulan ve açılışı için Türkiye’den sırf bu Vakıf için geldiğini dile getirerek, Bektaşiliğin Amerikan topraklarında tanıtılmasında yeni derneğin önemli görevler üstleneceğini söyledi. Eğri ayrıca Mevlana hazretleri gibi Bektaşi hazretlerinin de İslam’ın sevgi dini olduğu mesajını verdiğini hatırlatarak Amerikan toplumunda olumlu karşılık bulacağını savundu.

Michigian eyaletinde gelen ve Arnavut kökenli Derviş isimli kişide Betaşilik’in Balkanlar ile özündeki kardeşlik değerine vurguda bulunan kısa bir konuşma yaptı.

Vakfın açılış programı canlı bağlama, yemek ikramı ve küçük hediyelerin takdimi ile son buldu.

Write a comment

1 Comment

  1. salih November 3, 14:59

    Bu vakfın kurulmasında Emeği geçen tüm insanlara teşekkür ediyorum.inanıyorum ki bu vakıf Amerika’daki Alevi ve Bektaşi’lerin bir araya gelmesinden büyük rol oynayacaktır

Only registered users can comment.