Amerikalılar sokaklara döküldü

Amerikalılar sokaklara döküldü

Ferguson’da 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown’ı öldüren polis memuru Daren Wilson’ın ardından, New York’un Staten Island bölgesinde, gözaltı işlemi sırasında Eric Garner’ın (43) boğazını sıkarak ölümüne yol açan polis memuru Daniel Panteleo hakkında da takipsizlik kararı verilmesi Amerikalıları sokaklara döktü. Juri karlarını protesto eden binlerce Amerikalı, ülkenin değişik kentlerinde protesto gösterileri düzenledi. Karmaşaların ve polisle arbedenin yaşandığı gösteriler sırasında yalnızca New York’ta 50’den fazla kişi gözaltına alındı.

New York, Chicago, Washington, Boston, Cleveland, Philadelphia, Oakland gibi önde gelen büyük kentlerde düzenlenen protesto gösterilerinde binlerce Amerikalı, iki polis hakkında verilen takipsizlik kararını protesto etti. New York’taki protesto gösterilerine, çocukları, eşleri ya da babaları polis tarafından öldürülen aile yakınları da katıldı. New York’un Foley Meydanı’nda toplanan binlerce kişilik kalabalık, meydanda yapılan konuşmaların ardından, New York sokaklarını işgal etti.

New York sokaklarını ve köprülerini trafiğe kapayan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. New York polisi zaman zaman kalabalık karşısında çaresiz kalırken, kalabalığın zayıfladığı yer ve zamanlarda onlarca kişi polis tarafından gözaltına alındı. Polis tarafından öldürülen kişileri simgelemek için siyah tabutlar taşıyan göstericiler, ‘‘Adalet yoksa barış da yok’’, ‘‘Eric Garner için adalet’’, ‘‘Siyahların hayatları da önemli’’, ‘‘Irkçı polis istemiyoruz’’, ‘‘Ellerim havada, vurma’’ sloganları attı. Bazı aileler, küçük yaştaki bebek ve çocuklarını da protesto gösterisine getirirken, protestoya destek veren Jennifer Imallia adlı Amerikalı protestocu, ‘‘Protestolara destek vermek için buradayım. Şimdi olduğu gibi her zaman bir araya gelirsek, umuyorum ki bir şeyler değişecek. Artk insanlar kızgın.’’ diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.