ABD’de polise karşı protestolar ülke geneline yayıldı

ABD’de polise karşı protestolar ülke geneline yayıldı

Son 48 saat içinde iki silahsız siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesi Amerika’yı ayağa kaldırdı.

Önce Louisiana eyaletinde daha sonrada Minnesota’da polisin iki siyahi vatandaşı öldürmesi ve bunlar ile ilgili görüntülerin sosyal medyada paylaşılması ülke genelinde şok etkisi yaptı.

Polisin, Afro-Amerikalılara karşı tutunduğu sert ve öldürücü tutum toplumu ayaklandırdı.

Göstericiler, Minnesota ve Louisiana’da siyahi vatandaşların öldürüldüğü yerlerde mumlar yaktı ve polis aleyhine tezahüratlar attı. 

Salı günü Louisiana eyaletinin Baton Rouge yerleşkesinde polis yere yatırdığı Alton Sterling’e dört el ateş ederek öldürmüştü. Bu olayda polislerden biri, Sterling’in kendilerine silah çekmeye çalıştığını ileri sürdü ancak olay anının görüntülerinde böyle bir durum olmadığı görüldü.

Minnesota eyaletinin St. Paul şehrinde Çarşamba akşamı polis, aracının arka lambası yanmadığı gerekçesi ile Philando Castile ile kız arkadaşı Diamond Reynolds ile 4 yaşındaki kızının içinde olduğu aracı durdurdu. Castile’nin kız arkadaşı cep telefonundan yaşananları dakika dakika Facebook üzerinden canlı yayınladı. Polis, Castile’ye dört el ateş ederek öldürdü.

İki olayın üst üstte yaşanması Amerikan halkının adeta kanını dondurdu. Her iki olayda da polis daha basit yöntemlerle etkisiz hale getirebileceği insanlara, hem de birkaç el ateş ederek öldürmesi ülkenin kanayan yarası olan polisin siyahilere karşı acımasız davranışı yeniden gündemin en önemli maddesi haline getirdi.  

Louisiana eyaletinde Sterling’in ölümünü dün protesto etmeye başlayan halk, Minnesota’dan gelen görüntülerle daha da öfkelendi.

ABD genelinde irili ufaklı birçok gösteri yapılırken on binlerce insan kendisini sokağa atarak polis şiddetini kınadı. Göstericiler ellerinde taşıdıkları dövizlerde, ‘‘Adalet’’, ‘‘Biz öldürmekten vazgeçin’’, ‘‘Siyahilerin hayatı da önemli’’ gibi yazılar dikkat çekti.

Philando-Castile1VALİ: KİMSE FREN LAMBALARI YANMIYOR DİYE ÖLDÜRÜLMEMELİ

Minnesota Valisi Mark Dayton’un evinin önünde yapılan gösteride, kalabalık, “Değişim benim ile başlayacak’’ diyerek valiye tepkilerini gösterdi.

Vali’nin evinin önünde biriken kalabalık polise duyduğu tepkiyi dile getirirken, yetkililere de ‘‘Artık bizi öldürmekten vazgeçin’’ diye seslendi.

Vali Dayton düzenlediği basın toplantısında, ‘‘Kimseye Minnesota’da aracının arka lambası yanmıyor diye ateş edilmemeli, öldürülmemeli. Aracında oturan ve olur olmadık bir şey yapmayan biri aracında kurşunlanmamalı, öldürülmemeli’’ dedi.

Vali Dayton, Castile yerine araçta beyaz birisi olsa da durumun farklı olmayacağını düşündüğünü ifade etti. Vali, Minnesota’da adaletin yerini bulacağına da söz verdi.

Vali, olay ile ilgili federal soruşturma başlatıldığını duyurdu. Adalet Bakanlığı yayınladığı yazılı açıklamada, olayın farkında olduklarını ve yakından takip ettiklerini bildirdi. Adalet Bakanlığı federal soruşturma için bir açıklamada henüz bulunmadı.

LOUISIANA VALİSİ HALKI DUA ETMEYE ÇAĞIRDI

Louisiana eyaletinin birçok yerleşkesinde de polis bugün protesto edildi. Kalabalık, polisin siyahilere karşı aşırı güç kullanmasının durdurulmasını istedi. Louisiana Valisi John Bel Edwards, yerel yöneticiler ile toplumun önde gelenleriyle birlikte ortak bir açıklama yaptı. Vali, halkı dua nöbetine çağırırken ‘‘Böyle kritik bir zamanda sükûnet önemli’’ dedi.

black-protestoNEW YORK, PHILADELPHIA GİBİ ŞEHİRLERDE DE GÖSTERİLER YAPILDI

Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde yaşanan olay New York’ta da protesto edildi. Manhattan Adası’nda bulunan Union Meydanı’nda (Square) toplanan kalabalık polisin uyguladığı şiddeti protesto etti.

Yürüyüşe geçen kalabalık, ‘‘Sistem tümümüyle suçlu’’ diye bağırdı. Göstericiler, Castile ile Sterling dışında Trayvon Martin, Eric Garner, Michael Brown gibi polis kurşunları ile yakın tarihte hayatını kaybeden kişilerin isimlerini de tek tek bağırdı.  

Kalabalık ünlü 5. Cadde’ye yürüyerek burada trafiği bir süre kapattı.

New York gibi Philadelphia (Philly) şehrinde de bugün polis protesto edildi. Bir gösterici taşıdığı dövizde, ‘‘Eğer olanlara hala kızgın değilsen sen yaşananları önemsemiyorsundur’’ yazısı dikkat çekti.

Philly şehrinde bir süre yürüyen kalabalık daha sonra 676 numaralı otobanına girişi kapatmak istedi. Polis bunun üzerine kalabalıktan bazılarını gözaltına aldı.

Polisin gözaltına almaları protestocuları yıldırmaya yetmedi. Kalabalık, şehrin farklı yerlerinde “Adalet yoksa, barışta yok’’ mesajları ile bazı çevre yolları ile otobanı kapattı.

Chicago şehrinde de polise karşı tepki vardı. Kalabalık şehir merkezinde toplandıktan sonra bazı yolları trafiğe kapattı.

OBAMA’DAN POLİSİN ŞİDDETİNE SERT AÇIKLAMA GELDİ

NATO toplantısı için Varşova’ya giden ABD Başkanı Barack Obama iniş yaptıktan kısa bir süre sonra kameraların karşısına geçti. Obama yaşananlardan sonra ülkenin topluca bu duruma karşı çıkması gerektiğini belirtti.

Obama yaşanan olayların işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan polislerin de durumu zorlaştıracağını belirterek, “Siyahilerin hayatı önemli derken, mavilerin (polislerin) hayatı önemli değildir demiyoruz. Ancak görünen polisin yaptıklarından en çok azınlıkların ve Afrikalı Amerikalı halkın zarar gördüğü” dedi.

Obama ayrıca Facebook hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, güvenlik birimlerinin olaylarla ilgili kapsamlı ve adil soruşturma yürütme kabiliyetine güvendiğini ancak bunların ‘istisnai’ olaylar olmadığını belirtti.

Obama mesajında, “Bunlar, cezai adalet sistemimizdeki daha genel sorunların, yıllar yılı sistemde görülen ırksal eşitsizliklerin ve güvenlik birimleri ile onların hizmet ettiği toplumlar arasında var olan güven eksikliğinin belirtileri” ifadesini kullandı.

Polis şiddetini ‘ciddi bir sorun’ olarak niteleyen Obama, “Ciddi bir sorunumuz bulunduğunu belirtmek, bizi her bir gün korumak için hayatlarını riske atan polis memurlarının büyük çoğunluğuna olan saygımız ve takdirimizle çelişmez” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.