Medyanın ve polisin Oregon imtihanı

Medyanın ve polisin Oregon imtihanı

Cumartesi gecesi Oregon’da federal hükümete ait bir binayı silahlarıyla işgal eden bir grup Amerika’da hem medyanın hem de güvenlik güçlerinin zorlu bir sınavı olmuş durumda.

Federal hükümetin kimi yasalarını yeniden düzenlemesini ve kundakçılık nedeniyle hapiste olan iki avcının da salıverilmesini isteyen grup ellerindeki ağır silahlar ile hala binayı işgal ediyor.

Cumartesi günü Oregon’da binayı işgal ettikten sonra sosyal medyadan açıklama yapan kişilerle ilgili haber bir kaç haber sitesinde yer alsa da AP, AFP, Reuters gibi dünya çapındaki ajanslar haberi ancak Pazar öğlene doğru geçmeye başladılar.

Canlı yayın araçlarının gönderilmediği, olaya dair ajanslarda neredeyse hiç fotoğraf geçilmediği de fark ediliyor. Bir kısım bunun nedenini işgalcilerin Cumhuriyetçi Parti ile yakın bağları olan zengin çiftlik sahipleri olmasına bağlarken, bir başka kesim de “beyaz” erkeklerden oluşan bir grubun bu işgali gerçekleştirmesini neden olarak görüyor.

Amerikalı medya organları ise haberi Pazar günü başta ilk sırada tutarken, Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimin artması üzerine manşetlerinde arka sıralara aldılar.

Ağır silahlı bu kişilerin içeride kendileri dışında kimsenin olmadığı, rehine durumunda olan çalışan bulunmadığı, binayı işgali hala devam ediyor ve bölge şerifinden FBI’a kadar bütün güvenlik güçleri de hala beklemede.

Kendilerini terörist değil, “duyarlı vatandaş” olarak tanımlayan bu kişilerle ilgili ABD halkının ise düşünceleri oldukça farklı.

Özellikle haber sitelerinde konuyla ilgili yorumlarda bu kişilerin terörist sayılacağını söyleyenler oldukça fazla. Ayrıca elinde oyuncak silah olan 12 yaşındaki siyahi bir çocuğun bile polisler tarafından öldürüldüğü ancak ağır silahlı “beyaz” erkeklere hiçbir şey yapılmadığı söyleniyor.

Kimi vatandaşlar ise bu kişilerin esmer veya siyahi olması halinde şu ana kadar çoktan öldürülmüş vaya tutuklanmış olacaklarını, ülkedeki beyaz egemenliğin ve ikiyüzlülüğün bu şekilde daha ortaya çıktığını belirtiyor.

FBI konuyla ilgili olarak şu an “öl ya da öldür” durumu, rehin alma gibi faktörler olmadığı, olayın Oregon’un kırsal bir alanında yaşandığını belirtip işgal edilen binaya bir baskın yapmayı düşünmediklerini, bir kaç gün daha beklemekten yana olduklarını açıkladı.

İşgalcilerin esasında avcı ve protestocu olduğunu belirtenler de var. Ancak ağır silahlar ile federal bir binayı işgal etmenin protesto sayılıp sayılmayacağı oldukça belirsiz. Zira bu düşünce federal bina olan Kongre Binası’nın da bir grup silahlı kişi tarafından işgal edilebilir ve durum yine “protesto” olarak adlandırılabileceği söyleniyor. Bu tür yorumlara ise yapılan işgali savunanlardan pek cevap gelmiyor.

Ne olursa olsun halkın büyük bir kesimi Oregon’da yaşanan olayda ülkedeki çifte standartın alenen ortaya çıktığını düşünüyor.

yorum

yorum 2

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.