Kurabiyelerle gelen bir başarı hikayesi

Kurabiyelerle gelen bir başarı hikayesi

Amerika’da yaşıyorsunuz. Türkiye’den üniversite mezunusunuz ancak vize tipinizden dolayı çalışma izniniz yok ve İngilizce seviyeniz de çok iyi değil, yapabileceğim çok da fazla bir şey yok diye düşünüyorsunuz.

Ancak içinizde “Boş durmamalıyım, ben de bir şeyler yapmalıyım” sesleri dolaşıyorsa, Tuğba Aydemir gibi kendinize ikinci bir meslek edinebiliyorsunuz. Amerika’da yaşayan  başarılı Türk kadınlarından biri Tuğba Aydemir.

Chicago’da yapılan organizasyonlarda ikram edilen kekler, pastalar, kurabiyeler için tek adres haline gelmiş olan Aydemir aslında fizik bölümü mezunu.

Üniversiteden sonra tıbbi mümessillik yapmış. Evlendikten sonra eşiyle birlikte web tasarımı, dijital pazarlamacılık, sosyal medya üzerine çalışmış ve birçok firmaya web sayfası tasarlamış. Kendi haber portalını kuran, yöneten ve Amerika’da bambaşka bir konu olan kekler, kurabiyeler konusunda da uzmanlaşmış olan Aydemir’e bu serüvenin nasıl başladığını sorduk.

Amerika’ya ne zaman geldiniz?

Evlendikten 2 sene sonra eşim Nebraska eyaletinde mastır programına kabul edildi ve tüm eşyamızı, her şeyimizi satıp iki bavulumuzla 2010 yılında Amerika’ya geldik.

Kurabiyeler dünyasıyla nasıl tanıştınız?

tgbaEşim master yapmaya başlamıştı. Benimse hiç İngilizcem yoktu ve sürekli evdeydim. Fakat evde boş boş oturmaktan çok rahatsızdım. Ne yapabilirim diye araştırmaya başladım. 1-2 ay sonra fark ettim ki Amerikalılar kurabiyeyi çok seviyorlar. Ben de Amerika’daki el yapımı ürünlerin satıldığı bir site olan ETSY’ deki kurabiyeleri inceledim. Orada da en çok “sugar cookie” dedikleri kremayla süslenen kurabiyelerin satıldığını fark ettim ve denemeye başladım. Youtube’dan videolar izleyip denemeler yaptım.

İlk kurabiyelerimi Amerika’nın bağımsızlık bayramı olan 4 Temmuz için Türk ve Amerika bayrakları şeklinde yaptım ve oturduğumuz sitenin yönetiminde çalışanlara hediye olarak götürdüm. Çok beğendiler ve mutlu oldular. Bende bu deneyimden sonra Etsy’de bir dükkan açıp (http://funsugarcookie.etsy.com) ilk acemi kurabiyelerimi satışa koydum.

İlk başladığımda kurabiye kalıplarım dahi yoktu, kartondan kalıp kesip, ona göre kurabiyeleri de kesip süslüyordum. İlk siparişimi bir Amerikalıdan almıştım.  Daha sonra yav12674579_10154041117564491_57398371_naş yavaş siparişler artmaya başladı. Kurabiyelerim de daha güzel olmaya başlamıştı.

Blogunuzda ve Instagram hesabınızda kurabiyelerin yanında kişiye özel pastalarınız da var. Pasta yapımına da sonra mı başladınız?

Evet, siparişler ve satışlar artmaya başlayınca  pasta yapmayı da denemeye başladım. Yine youtube’ dan videolar izleyerek ve televizyondaki pasta programlarını izleyerek öğrenmeye çalıştım. Bir çok defa krema ve kek denemeleri yaptım.

Peki bu işin okuluna gitmeyi de düşündünüz mü hiç ?

Evet tabi ki. İngilizcem biraz daha ilerleyince Nebraska’da Southeast Community College’de pasta süsleme teknikleri üzerine bir kursa gittim. İngilizc12939122_10154041118829491_1059605071_nem çok iyi olmadığı için önce youtube’dan öğrenip daha sonra kursta öğretmenin dediklerini anlamaya çalışıyordum.

Chicago’ya ne zaman taşındınız? Yer değiştirmek işlerinizi olumsuz etkiledi mi?

2012 yılında eşimin işi nedeniyle Chicago’ya taşındık. Kurabiye işlerim yoğun bir şekilde devam ediyordu. Aynı zamanda pasta yapmayı da ilerletmeye çalışıyordum. Chicago’ya gelince internetten yine bir Amerikalıdan ilk pasta siparişimi aldım. Daha sonra Chicago’da yaşayan  Türklerle tanıştıkça doğum günü pastası ya da diğer organizasyonlar için siparişler almaya başladım.

Çok farklı istekler geliyordur, farklı zevklere hitap edebilmek de kolay olmasa gerek. Kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor mu bu engin pasta dünyasında?

Hakikaten öyle günümüzde her konuda olduğu gibi bu konuda da çok hızlı değişimler oluyor. Ben yine Youtube’dan sürekli videolar izleyerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Dünya çapında oldukça ünlü olan Wilton firmasının şeker hamuru  ile çiçek yapma kurslarına katıldım. Buradan ilgili sertifikaları aldım. Şuan da 3D-3 boyutlu pastaların yapımını öğrenebilmek için diğer online kursları almaya devam ediyorum. Siparişler geldikçe, insanların istekleri farklılaştıkça ben de her pastada farklı bir şey öğrenmeye başlıyorum.

12935435_10154041118774491_64459782_nTuğba hanım etsy isimli online satış platformunda açtığınız dükkanınıza baktığımda şuana kadar 700 ün üzerinde satış yaptığınız görünüyor. Ne kadar süre içinde bu sayıya ulaştınız? Etsy hakikaten aile bütçesine katkıda bulunmaya vesile olacak bir yer platform mu sizce?

2010 yılından beri Etsy de açtığım dükkanımdan satış yapıyorum ama son iki senedir çocuğum olduğu için çok fazla ilgilenemedim. Ama aile bütçesine gerçekten katkısı oluyor.  Zaman ayırabilirseniz dışarıda çalışıp kazanabileceğiniz kadar para kazanabilirsiniz.

Amerika’da yaşayan ve sizin kaderinizi paylaşan kadınlara ne tavsiye edersiniz?

Ben pasta ve kurabiye dekorasyonu ile hayatımda açılan bu yeni yolda, hem bu ülkenin insanlarıyla tanışma fırsatı elde ederken hem de aile bütçesine katkı sağlamış oluyorum. Ve şunu söyleyebilirim ki, daha önce hiç bir tecrübemin olmadığı bir alanda azimle çalışarak profesyonelliğe doğru ilerledikçe, “Azmin elinden hiçbir şeyin kurtulmayacağına”  inancım bir kat daha artmış oldu. Kendilerine güvensinler ve hiçbir zaman yılmasınlar.

boy

12935193_10154041117744491_1968508759_n

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.