[YORUM] Reza Aslan, Hıristiyanları neden kızdırdı?

[YORUM] Reza Aslan, Hıristiyanları neden kızdırdı?

ALİ SOYLU*

 

Reza Aslan, Hıristiyanlıktan İslam’a geçmiş bir akademisyen, Hz. İsa ve Hıristiyanlık ile ilgili bir kitap yazmasıyla bugünlerde Amerika’nın gündeminde. Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth belligerent (Bağnaz: Nasıralı İsa’nın Hayatı ve Zamanı) isimli kitap en çok satanlar listesinde birinci sırada yer alıyor.

 

Kendisi 7 yaşındayken devrimden sonra ailesi ile İran’dan Amerika’ya kaçan, 15 yaşında iken katıldığı gençlere yönelik bir Hıristiyan kampında Hz. İsa’yı tanıyan Reza’nın çok ilginç bir hayat hikâyesi var. 1979 İran devriminden kaçıp Amerika’ya gelen binlerce İranlı gibi Reza’nın ailesi de yeni bir hayat kurmaya çalışırken önce Reza sonra da annesi Hıristiyan olur. Babası da ilk yıllarda ne İslam’dan uzak ama arada bir yerde kalır. Daha sonra ateist olur. Reza 15 yaşında katıldığı gençlik kampında Hz. İsa’ya ve Hıristiyanlığa karşı ciddi bir alaka duyar ve 3-4 yıl süren misyonerlik faaliyetlerine başlar. Üniversiteye başladığında Hz. İsa ile ilgili okuduklarıyla duydukları arasında derin farklar olduğunu görür ve kendi deyimi ile ‘imanı’ sarsılır. Araştırıp öğrendikçe 2000 yıl önce Nazareth’te yürüyen gerçek tarihî kişiliğin “tanrılaştırılan” Hz. İsa’dan daha gerçek olduğunu anlar.

 

Fox News’te kendisiyle yapılan mülakatta sunucunun “Sen bir Müslüman’sın, neden Hıristiyanlığın kurucusu hakkında kitap yazdın?” sorusuna “Şunu açıkça ifade edeyim ki ben bir ilahiyat profesörüyüm, İncil’i de içine alan dört ayrı ilahiyat dalında diploması olan ve 20 yıldır Hıristiyanlık üzerine araştırma yapan bir akademisyenim. Ben sadece yakın zamanda Hıristiyanlıktan İslam’a geçmiş bir Müslüman olarak İsa hakkında kitap yazan biri değil, aynı zamanda dinler tarihi konusunda doktorası olan bir araştırmacıyım.” cevabını verdi. Spikerin ‘Neden böyle bir kitap yazdın?’ sorusuna “Bu benim işim, geçim kaynağım, ben Hıristiyan yazarlara İslam hakkında niye kitap yazıyorsunuz diye sormuyorum.” dedi. “Bu kitap Hıristiyanlığa bir saldırı değildir, benim annem, eşim Hıristiyan, kaynım bir papaz. Bu kitap akademik bir çalışmadır, Hz. İsa’ya ya da Hıristiyanlığa karşı asla bir saldırı değildir.” diyen Reza Aslan, esasında yeryüzüne barış için değil mücadele için gelen Hz. İsa’nın dönemin hakim güçlerine karşı nasıl başkaldırdığını ve neden çarmıha gerilmek istendiğini anlatmaya çalışıyor kitabında.

 

California Üniversitesi’nde ilahiyat profesörü olan Aslan, kitabında Hz. İsa’nın, çoğu Hıristiyanların inandığı gibi Allah’ın oğlu ya da Tanrı olmadığını, aksine Allah tarafından seçilmiş ve Roma İmparatorluğu’na karşı direnen Yahudilerin o çalkantılı ve zor dönemlerinde varlıkları elinden alınmış kimsesiz insanlar için mücadele eden okuma-yazması olmayan karizmatik bir insanı tanımaya ve tanıtmaya çalıştığını söylüyor.

 

Aslan, kitabında ayrıca Hz. İsa’nın lider kişiliğinden de söz ederken şöyle diyor: “Öğretileri çok güçlü olan köylü Hz. İsa kısa zamanda büyük bir takipçi kitlesi topladı ve bu kitleyi zamanın en güçlü imparatorluğuna karşı direnişe sevk etti. Kendisinden çok sonra gelen, Hz. İsa ile beraber yürümeyen, konuşmayan, yemek yemeyen insanların yazdıkları, değişik İncillerin Hz. İsa ve öğretisi hakkında bizlere doğru ve yeterli bilgiyi aktarmadıkları hatta bazı mevzularda bilerek yanlış bilgi aktardıklarını ifade ediyor.”

 

13 dile çevrilen “La İlahe İllallah: İslam’ın Başlangıcı, Gelişimi ve Geleceği ” (No God but God: The Origins, Evolution, and Future of İslam) isimli kitabın yazarı da olan Aslan, çeşitli televizyon kanallarında kendisi ile yapılan mülakatlar ve saldırılar sayesinde bir anda ülke gündemine oturdu ve yeni kitabı da en çok satanlar listesinde birinci sırada yer aldı.

 

Yazarın ifadesi ile: “Bu kitap, ilahiyatçılar, din bilimciler ve tarih bilimciler arasında 200 yıldır süregelen tartışmaların bir sentezi şeklinde, yaşadığı dönem ve mekân itibarıyla ‘Hz. İsa kimdi ve kendisini nasıl anlamamız gerekiyor?’ gibi sorulara cevap niteliğindedir. Genel okuyucuyu hedef alan bu kitap, Hz. İsa’nın özellikle Hıristiyanlar arasında bilinmeyen yönlerini anlatıyor.

 

*Dr., Cameron Üniversitesi ve İpek Üniversitesi

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.