Ünlü yazarlardan Amazon’a yeni mektup

Ünlü yazarlardan Amazon’a yeni mektup

Amerika’nın çok satan yazarları, online alışveriş devi Amazon’un yönetim kurulu üyelerine mektup yazarak, kurum ile yayınevleri arasındaki “çirkin tartışma”nın sonlandırılması için çağrıda bulundu.

Aralarında Malcolm Gladwell, Stephen King ve Donna Tartt gibi isimlerin de bulunduğu yazarlar, “Amazon’un taktikleri nedeniyle” kitap satışlarının yüzde 50 oranında azaldığını iddia etti.

Amazon ile ABD’nin en büyük yayınevlerinden Hachette, yaklaşık altı aydır e- kitap fiyatlandırmaları konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Yayınevleri, Amazon’un kendi koşullarını dayattığını ve yayıncıları mağdur ettiğini öne sürüyor. ABD’nin en büyük dördüncü yayınevi olan Hachette’ın “bu koşullar altında” anlaşmaya yanaşmaması üzerine Amazon, yayınevine yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Amazon, Hachette kitaplarına ön sipariş almıyor, iddialara göre verilen siparişlerin gönderimini de kasıtlı olarak geciktiriyordu. Bunun üzerine 900’ü aşkın yazar biraraya gelerek Authors United adlı oluşumu kurarak, Amazon’u eleştiren bir açık mektup yayımlamıştı.

Birleşik Yazarlar, süregelen bu sorunun çözülmesi için Amazon’un 10 kişilik yönetim kuruluna mektup yazdı. Mektupta imzası bulunanlar, Hachette yazarlarının satışlarının yüzde 50 oranında düştüğünü, bazı yazarların kitap satışlarının ise yüzde 90’a kadar düşüş gösterdiğini iddia etti.

Amazon’dan Başkan Yardımcısı Russell Grandinetti’nin “Hachette masaya oturmaya yanaşmayınca biz de bu adımı atmak zorunda kaldık” sözlerine atıfta bulunan yazarlar, “Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon, hiçbir şeyi yapmaya ‘zorlanmadı.’ Bu göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Hepimizin seçme şansı vardır. Amazon, yazarların aile geçindirme, ev kredisi taksitlerini ödeme ve çocuklarının eğitim masraflarını karşılama imkânını baltalıyor” dedi.

Mektupta ayrıca şu ifadeler de yer alıyor: “Kitap satışlarına sekte vurma veya engel oluşturmanın çok uzun ve çirkin bir tarihi vardır. Siz şahsen kendi adınızın bununla ilişkilendirilmesini ister misiniz? Amazon, bu tartışmada başka taktikler uygulayabilir, yazarlara zarar vermek zorunda değil.” Şirketin kurucusu olan Jeff Bezos’un başkanlığını üstlendiği Amazon Yönetim Kurulu’nun 10 üyesi bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.