Ünlü yazara ırkçılık davası

Ünlü yazara ırkçılık davası

The Notebook, A Walk to Remember ve Dear John gibi çok satan ve sinemaya aktarılan romanların yazarı Nicholas Sparks’ın başı kendi açtığı programdaki öğrencileriyle derde girdi.

Yöneticiliğini üstlendiği özel bir eğitim kurumunda ders veren ve kuruma bolca maddî destek sağlayan Sparks’ın öğrencileri hocalarını, antisemitist, ırkçı ve homofobik olmakla suçlayarak, dava açtı.

Amerikalı yazar Nicholas Sparks, 2008’de karısıyla birlikte 10 milyon dolarlık bir fon oluşturarak, üniversite öncesi uluslar arası hazırlık programı The Epiphany School of Global Studies’i kurmuştu.

Özel ve Hristiyan bir okul olan Epiphany’nin, kuruluş amacı ve mottosu; “Hayatboyu öğrenim” idi. Ne var ki, Sparks’ın çoğu öğrenciye burs imkânı sağladığı programda, yavaş yavaş sıkıntılar yaşanmaya başladı. Kurumda aynı zamanda hocalık da yapan Sparks için önce küçük bir grup rahatsızlığını dile getirirken, zamanla dava konusu hâline gelen ciddi bir olaya dönüştü.

Öğrencilerinin şikâyetlerinden oluşan 47 sayfalık iddianamede, koyu bir Katolik olan Sparks’ın sınıf içi ve dışı sohbetlerinde, Yahudi ve eşcinselleri aşağılaması, Afro Amerikanlara karşı ırkçı bir tavır takınması yer alıyor.

Şikâyetlerde bulunan çoğu öğrencinin, Sparks tarafından burslu okutulduğu da biliniyor. Kendisinden önceki okulun başkanlığını yapan Saul Benjamin için de “Saul, Alzheimerlı bunağın tekiydi” yakıştırmasında bulunan Sparks’ın, bu ifadeleri de dosyanın içinde yer aldı.

Saul Benjamin iddialar üzerine “ Bana Alzheimer teşhisi koyması, bu eyalette yıllardır çabalayarak edindiğim saygınlığıma leke sürüyor” açıklamasını yaptı. Kendisi deYahudi olan Saul, Sparks ve onunla birlikte okul yönetiminde bulunan üç kişinin daha, öğrenciler üzerinde tehlikeli bir şekilde din propagandası yaptığını sözlerine ekledi.

North Carolina Mahkemesi’ne intikal eden dava, henüz bir netlik kazanmasa da, ne Sparks, ne de basın sözcüsü herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.