Ünlü besteci Sculthorpe hayatını kaybetti

Ünlü besteci Sculthorpe hayatını kaybetti

“Avustralya’nın müzik dehası” olarak nitelendirilen besteci Peter Sculthorpe, hayatını kaybetti.

Klasik müzikle Aborjin müziğini harmanladığı eserleriyle müzik dünyasında çığır açan Sculthorpe, 85 yaşındaydı. Sanat çevrelerince “yaşayan en büyük Avustralyalı ikon” sayılan sanatçı, 1977’de Britanya Liyakat Madalya’sına değer görülmüştü.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, yaptığı açıklamada, ülkenin en değerli sesini kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını belirtti. Abbott, “bir müzik devi” olarak tanımladığı Sculthorpe sayesinde Avustralya kültürünün “ilelebet zenginleştiğini” dile getirdi.

Yedi yaşında beste yapmaya başlayan sanatçı, profesyonel kariyerine Melbourne Müzik Konservatuarı’nda okuyarak başladı. İlk piyano dersini aldıktan sonra “kendi seslerini” üretmeye gönül veren Scolthorpe, piyano öğretmeni kızdığı için yıllarca “gizli gizli” beste yapmaya devam etti.

Kariyeri boyunca 350’ye yakın eser veren efsane besteci, Oxford Üniversitesi’nde gördüğü yüksek öğrenimin ardından Sidney’e döndü ve yerel müziği incelemeye başladı. Güneydoğu Asya ve Japonya’nın müziklerinden de etkilenen Sculthorpe, bilhassa Aborjin motiflerini klasik türdeki eserleriyle harmanlamasıyla dikkatleri çekti.

Son eseri Requiem/ Ağıt’ı 2004’te besteleyen Peter Sculthorpe, Kakadu ve The Rites of Passage gibi besteleriyle de eleştirmenlerden övgü almıştı.

Politik görüşlerini sakınmadan dile getiren ve eserlerine de yansıtan Schulthorpe, aynı zamanda sıkı bir çevre aktivistiydi. Sidney Üniversitesi’nin en önemli profesörlerinden biri olarak kabul edilen Sculthorpe için üniversite yaptığı açıklamada, “Kaybımız çok büyük, şanslıyız ki Peter Sculthorpe Avustralya’ya büyük bir müzik mirası bıraktı” dedi.

Tarihî mirasları korumakla hükümlü Britanya merkezli The National Trust, Sculthorpe’u 1998’de “Yaşayan en değerli tarihî isimlerden” biri olarak kabul etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.