Trakya’nın kurtarıcısı Herkül

Trakya’nın kurtarıcısı Herkül

Yılın ikinci Herkül filmi de vizyona girdi. Bu sene başında Paramount Pictures ‘The Legend of Hercules’i sinemaseverlerin beğenisine sunmuştu. Gişede oldukça kötü bir sonuç alan filmin ardından MGM stüdyolarının çektiği Herkül filmi şimdi beyaz perdede.

Bilmeyenler için Herkül’ün mitolojik geçmişini kısaca anlatmak gerekirse Zeus’un Miken Kralı’nın kızı Alkmene’den doğan oğlu Herkül. Yunan mitolojisine göre yarı tanrı ama onu esas ünlü yapan Zeus’un karısı Hera tarafından daha doğduğu zaman beşiğine gönderilen iki zehirli yılanı öldürmesi. Bu oldukça kuvvetli adam daha sonra tanrıların kendisine verdiği 12 zorlu görevi başararak efsanesini cümle âleme duyuruyor.

Brett Ratner’in yönettiği başrollerinde Dwayne Johnson, Ian McShane, John Hurt ve Rufus Sewell gibi oyuncuların yer aldığı Herkül (gösterimdeki ismiyle Hercules) Radical Comics’ten çıkan Steve Moore imzalı çizgi romandan uyarlanma.

Arkadaşlarıyla birlikte paralı asker olarak çalışan ve hakkındaki efsaneleri düşmanları korkutmak için kullanan Herkül (Dwayne Johnson) bir gün Trakya bölgesindeki hükümdarlığı tehlikeye giren Lord Cotsy (John Hurt) için savaşmaya başlar. İlk başta yeraltı tanrısı Hades’in ordusu olarak adlandırılan bir grup vücudunu boyamış yabaniyle savaşan Herkül ve arkadaşları ardından Rhesus’un adamlarıyla dövüşür. Ancak tüm savaşlardan galibiyetle çıkan Herkül bazı şeylerin doğru olmadığını farkeder.

Yeni Herkül filminin güzel tarafı daha başından efsane olarak nitelendirilen olayların esasında nasıl farklı boyutları olduğunu göstermesi. Herkül’ün ağızdan ağıza yayılan hikâyelerinin esas kaynağı yeğeni Iolaus (Reece Ritchie). Filmin ilk bölümü bu şekilde geçtikten sonra Trakya halkına yardım etmek için onlardan bir ordu kurmaya çalışan Herkül’ün hikâyesine dönüyor kamera.

Hiçbir şekilde doğaüstü varlıklara dayanmayan, sadece oldukça güçlü bir paralı asker ve arkadaşlarının maceralarını anlatan bu yeni Herkül’de yönetmen Brett Ratner hikâyeyi ayakları yere basacak şekilde kurmuş ve başroldeki Dwayne Johnson’ın üzerine biraz ağırlık vermiş. Ancak buna rağmen Herkül’ün silah arkadaşlarını canlandıran Ian McShane, Rufus Sewell ve özellikle Aksel Hennie oldukça başarılı bir oyunculuk çıkararak karakterlerini hikâyenin önemli unsurlarına dönüştürmüşler.

Filmin senaryosunu yazan Ryan J. Condal ve Evan Spiliotopoulos da hikayeyi Yunanistan yerine Trakya’ya taşıyarak ve anlatılanların aksine Herkül’e beş tane silah arkadaşı vererek oldukça akıllı bir hareket yapmışlar. Zaman zaman komedi unsurları eklenen senaryoda eski Herkül filmlerine de ufak göndermeler unutulmamış.

Filmin ana teması ise sadakat ve hırsa kapılmış yöneticiler üzerine. Sadakat özellikle Herkül’ü hiç yalnız bırakmayan arkadaşları tarafından filmde tanımlanırken yöneticilerin nasıl değişebileceğini usta oyuncu John Hurt oldukça iyi bir şekilde göstermiş.

Herkül efsanesinin farklı bir şekilde anlatıldığı, onun esasında iyi dövüşebilen ve oldukça güçlü bir adam olduğunu anlatan film, güzel savaş sahneleri ve akıcı hikâyesiyle izlenebilecek bir yapım.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.