Trakya’nın 2 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan buluş

Trakya’nın 2 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan buluş

Bulgaristan’ın Razgrad şehri yakınlarında yer alan Mumcular Köyü’nde bir arkeolojik kazı sonucu ortaya çıkan tablo, Trakya’nın tarihine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarıyor. Arkeologların bir mezarlıkta bulduğu, beraberindeki atlarla gömülmüş iki tekerlekli at arabası, Trakya Bölgesi’nde 2500 yıl önce yaşayan bir kavmin cenaze ritüellerine dair bazı ipuçlarını ele veriyor.

Kazı ekibinin başında görev alan Arkeolog Diana Gergova, buluntunun özelliğinden söz ediyor: “Bu at arabasının geçmişi M.Ö. 4. yüzyıla, Get kavmi dönemine dek uzanıyor. Bu dönemde hükümdarlara ait mezarlıkların inşası için karmaşık tepeler inşa edilirdi.” Kazı ekibi, buluntunun Bulgaristan toprakları üzerinde keşfedilen en eski araba olması açısından önemli olduğunu dile getiriyor.

 

Diğer yandan Hırvatistan’ın antik liman kentlerinden Nin açıklarında, arkeologlardan oluşan bir dalış ekibi İlliryalılar’dan kalma üç batık gemi üzerinde incelemelerini sürdürüyor. Romalıların bölgeye yerleşmesinden yüzyıllar önce Nin çevresinde yaşayan bu kavimden günümüze kalanlar arasında bölgeye ait zeytin kalıntıları göze çarpıyor. Arkeologların yanıtını aradığı bir sonraki soru ise bu zeytinlerin günümüzdekilerle olan genetik benzerliği üzerine.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.