Times: Türkiye yurtdışındaki tarihi eserlerini geri talep etmeye hız verdi

Times: Türkiye yurtdışındaki tarihi eserlerini geri talep etmeye hız verdi

İngiliz Times gazetesi, Türkiye’nin son yıllarda, kültürel mirasını koruma konusunda titizlikle çalıştığını ve bu kapsamda yurtdışındaki tarihi eserlerini geri talep etmeye başladığını yazdı.

Haberde, Türkiye’nin, British Museum’da bulunan “Samsat Steli” isimli taş levhanın iadesini talep ettiği ve Yunanistan’dan sonra müzedeki bir eser üzerinde hak iddia eden ikinci ülke olduğuna dikkat çekildi. Bu taş levhada, Komagene Kralı Antiochus’un Herakles’i selamlaması tasvir ediliyor.

Türkiye’nin son iki yılda dünyanın farklı ülkelerindeki müzelerde sergilenen tarihi eserlerine yönelik hak iddiasında bulunmaya hız verdiğini vurgulayan Times, bunlar arasında Paris Louvre, Berlin Devlet Müzesi, New York Metropolitan, Los Angeles Paul Getty müzelerinin de yer aldığını belirtti.

Haberde ayrıca, Türk yetkililerinin, tartışmalı eserlerin bulunduğu müzelerin, başka eserleri ödünç alıp sergileme taleplerini de geri çevirmeye başladığı kaydedilerek, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi’nin bu sebepten dolayı Osmanlı sanatı konusunda planladığı bir sergiyi ertelemek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.