Sinemanın 120. yılına özel sergi

Sinemanın 120. yılına özel sergi

Hayatımıza sosyal medya, cep telefonu girmeden çok önce, evlerde televizyon ve video yokken, hatta televizyon henüz icat edilmemişken Fransa’da Lyon’da iki kardeş gelecek yüzyılı şekillendirecek bir buluş yapmışlardı.

Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin sinemayı bulmalarının üzerinden 120 yıl geçti.

120 yıl önce Grand Palais’de iki kardeş icatlarını ilk kez sergilemişlerdi. Bu ilk filmde Lumiere fabrikasında fotoğraf makinesi parçaları üreten işçilerin çıkışı gösterilmişti.

14 Haziran’dan itibaren Lyon’da bulunan Lumiere Enstitüsü sinemanın ilk örneklerinin restore edilmiş hallerini yeniden göstereceklerini açıkladı.

Her ne kadar sinemayı kardeşler keşfetti dense de filmleri çeken Louis’ti. Auguste ise daha çok işin bilimsel yanıyla ilgileniyordu. Bu yüzden eleştirmenler çekilen ilk filmleri Louis’e atfederler.

Cannes Film Festivali ve Lumiere Enstitüsü direktörü Thierry Frémaux’e göre Louis belki mucitlerin sonuncusuydu ancak tarihin ilk sinemacısıydı. Açılacak serginin kuratörü Jacques Gerber de Louise’in inanılmaz bir sinematografik bakışı olduğunu söylüyor.

Sergi Paris’te Hotel Scribe’ın içinde bulunan Indien salonunun benzerinde yapılacak. Bu salonda Lumiere kardeşler 1895 yılında izleyicilere bilet keserek ilk kez 10 tane kısa filmlerini göstermişti.

Bu yüzden Frémaux kardeşlerin sinema dışında sinema salonunu da keşfeden kişiler olduğunu söylemekten de geri durmuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.