Rüyaların gerçek olduğu yer: Hollywood

Rüyaların gerçek olduğu yer: Hollywood

Sinema denilince akla ilk Hollywood gelir… ‘Amerika’ ya da ‘Los Angeles’ bile değil, Hollywood… Artık tüm dünyada bilinen, sinemanın en büyük markası Hollywood’un ilginç bir serüveni var… 

 

Map of HollywoodMelekler şehri Los Angeles’ın şehir merkezinin kuzey batısında kalan Hollywood, 1870’lerde tarımın yaygın olduğu bir bölgedir. Kovboyları, silahşörleri ve çiftçileriyle sıradan bir Amerikan kasabası olan Hollywood’un kaderini Harvey Wilcox değiştirir. Kanada doğumlu Wilcox, 1880’lerin ortasında güney California’ya gelir ve yeni hayatını kurmak için bir arazi satın alır. Whitley’in eşi Daeida Wilcox, çıktığı tren yolculuğunda bir kadınla tanışır. Kadın, Florida’daki yazlık evi ‘Hollywood’a gitmektedir. İsmi duyar duymaz çok beğenen Daeida, eşine bu ismi önerir. Böylece çift yeni hayatlarını kurdukları bu bölgeye Hollywood adını verir. Whitley, bölgeye sadece isim bulmakla kalmaz… Hollywood’un babası olarak tarihe geçen Whitley’in girişimleriyle sıradan bir kasabadan, rüyaların gerçekleştiği bir mekana dönüşür Hollywood. 1900’lerin başında bir postane, iki market ve  bir otel bulunan bölge, ilerleyen yıllarda  hızla gelişir. Whitley’in girişimiyle 1902’de meşhur Hollywood oteli açılır. Zamanla sosyal hayatın merkezlerinden biri haline gelen otel pek çok ünlüye de ev sahipliği yapar. Hollywood’un ışıkları artık parlamaya başlamıştır. 

 

nestor studios1912’de Hollywood’un ilk film stüdyosu ‘Nestor Film Company kurulur. Daha önceleri New York’ta açılan film şirketleri, dört mevsim baharı yaşayan Los Angeles’a yönelir. Hollywood’un ilk filmi ise Mart 1910 yapımı ‘In Old California’ olur. Nestor Film Company bir sene sonra Universal Film Company ile birleşir. 1915’e gelindiğinde Amerika’nın en önemli filmleri Los Angeles’ta hayat bulmaktadır artık. 1992’de dört büyük film şirketi; Paramount, Warner Bross, RKO (Radio-Keith-Orpheum) ve Columbia, Hollywood’daki yerlerini alır. Her hafta 40 milyon Amerikalı film izlemek için salonları doldurmaya başlar. Rüyaların gerçekleştiği yer artık Hollywood’dur. 

 

HOLLYWOOD TABELASI

 

holywood signFilm aristokrasinin ve sosyal hayatın merkezi haline gelen Hollywood, 1923’de Hollywood Tabelası ile taçlanır. Bölgede inşa edilen yeni evlerin  reklamını yapmak ve arazi satışını artırmak amacı ile şehrin pek çok yerinden görülecek şekilde yerleştirilen ‘Hollywoodland’ yazısı 1949’a gelindiğinde bakımdan geçer. Yazının bakımını üstlenen Hollywood Chamber of Commerce (Hollywood Ticaret Odası)  aldığı bir kararla ‘land’ kelimesini çıkarır. Bundan sonra, ‘Hollywoodland’ tabelası  yoluna ‘Hollywood’ olarak devam eder. Bölgedeki Lee dağının üzerinde yer alan ‘Hollywood’ yazısı 14 metre uzunluğunda. Yazının genişliği ise 110 metre. Esasında Lee dağının eteğine sadece bir buçuk seneliğine yerleştirilen Hollywood Tabelası’nın  90 yıllık serüveni devam ediyor. Tabela, gelişen film sektörüyle artık Amerikan sinemasının en önemli sembolü.

HOLLYWOOD BULVARI (Şöhret Yolu)

 

walk of fame1958’de açılan Şöhret Yolu, eğlence ve sanat dünyasından 2 bin 400’den fazla yıldızın isminin bulunduğu bir yürüyüş yoludur. 1978 yılında Los Angeles belediyesi tarafından tarihi eser kapsamında koruma altına alınan yoldaki yıldızları Oliver Weissmuller tasarlamıştır. Ünlülerin isimleri yerde kaldırımın üzerine yerleştirilmiştir. Ünlü boksör Muhammed Ali’ninki hariç… Muhammed Ali ‘Peygamberimin adını ayaklar altına aldırmam’ diyerek, adının yazılmasını reddetmiştir. Bunun üzerine Muhammed Ali’nin yıldızı Kodak sinema salonun duvarına asılır. Şöhret Yolu’na ilişkin bir kaç kısa not: Michael Jackson, Şöhret Yolu’nda iki yıldızı olan tek ünlüdür. 1960’da Jimmy Bond, 20 yaşında yıldızı olan en genç şarkıcı unvanını almıştır. Shakira 2011 yılında sahip olduğu yıldızla, Şöhret Yolu’ndaki ilk ve tek Colombia’lı olmuştur. 

 

GÜNÜMÜZDE HOLLYWOOD

 

Birbirini ardına açılan film stüdyoları, televizyon kanalları ve radyo istasyonlarıyla sinema ve yıldız deyince artık akla gelen ilk yer Hollywood olsa da aslında pek çok film stüdyosu zaman içinde şehrin başka bölgelerine taşınmış durumda. Günümüzde hala Hollywood’da bulunan film stüdyoları; Paramount, Charlie Chaplin, Sunset Gower, Raleigh, Hollywood Center ve Ren-Mar… 

 

OSCAR ÖDÜLLERİ

 

oscarsHollywood’un en önemli özelliklerinden biri hiç şüphesiz Oscar törenleri. 1929’dan beri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, orjinal adıyla  Academy of Motion Picture Arts and Sciences, tarafından her sene en iyi filmlerin ödüllendirildiği Oscar törenleri Hollywood’da düzenleniyor. Oscar ödül töreni ilk defa Hollywood Roosevelt Oteli’nde gerçekleşir. 2002’den bu yana Oscar törenlerine ev sahipliği yapan yeni adıyla Dolby eski adıyla Kodak sinema salonu ise 2001 yılında açılır.


TURİZM MERKEZİ HOLLYWOOD

 

1985’de Ulusal Tarihi Yapılar (National Register of Historic Places) listesine alınan Hollywood bulvarı,  özellikle şehre gelen turistlerin öncelikli uğrak yerlerinden. Sizin de yolunuz Los Angeles’a düşerse, sinemanın başkentini ziyaret etmeden melekler şehrinden ayrılmayın. Hollywood’a gittiğinizde ünlü bir beyaz perde yıldızı ya da  çizgi film kahramanı sizi karşılayabilir. Bulvarın iki yakasında bulunan  hediyelik eşya mağazalarında Los Angeles’ın simgesi pek çok şey bulabilirsiniz. 


Ola ki karnınız açıkırsa, Uzak Doğu mutfağından Meksika ve Orta Doğu mutfağına kadar pek çok lezzet, civardaki restoranlarda sizleri bekliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.